Lezajlott a „különleges” érettségi első napja

Lezajlott a „különleges” érettségi első napja

Megkezdődött az érettségi (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különleges körülmények között hétfőn délelőtt 9 órakor megkezdődött és délután 1 órakor be is fejeződött a magyar nyelv és irodalom érettségi országszerte.

Az Eduline szakportál információi szerint a könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az idei magyar érettségi első részében. A vizsgázóknak először értelmezniük kell a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kell az alapján megoldaniuk.

Szintén az első részhez tartozó szövegalkotási részében pedig a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kell írniuk a diákoknak.

A második, műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpár-költeményhez kapcsolódik.

A portál már meg is kérdezett egy szaktanárt, aki szerint az idei feladatsor a vizsgázóbarát érettségik közé tartozik. – A diákoknak lesz elég idejük megoldani a feladatsort, ugyanis a legtöbb kérdés a szövegből visszakereshető információkra kérdez rá. A szöveg ráadásul olyan témát érint, amivel a diákok akár több órán is találkozhattak a középiskolai éveik alatt – mondta.

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk: az elsőre 90 percet kapnak a vizsgázók, egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben. A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Egy 400-800 szavas műértelmező szöveget kell megírni, lehet választani egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése között.

Az oktatásért felelős Maruzsa Zoltán az állami rádió reggeli műsorában már beszélt a vizsgákról. – Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz – közölte, hozzátéve, ehhez szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amivel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek.

Érettségi előtt a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Orbán Viktor már a kezdés előtt üzent: „Kezdődik az érettségi. Hajrá, fiatalok”.

Ismert, a vizsgák különleges körülmények között zajlanak: a diákok az iskolákban maszkot kaptak, ezt a folyosókon hordaniuk kell és a vizsga ideje alatt is „erősen ajánlott”. A tanároknak kesztyűt is biztosítottak, illetve fertőtlenítőszereket is kaptak az iskolák, amelyekkel a takarítás az érettségik idején is zajlani fog. Az írásbelik közben az ajtókat kitámasztják majd és az ablakok is nyitva lesznek a szellőzés érdekében, egy teremben pedig legfeljebb 10 vizsgázó lehet, betartva egymás között a legalább másfél méteres távolságot.