Listázta a külügy a magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Listázta a külügy a magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar közmédiának a Grand Hotel Sofiában 2018. július 6-án (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A magyar újságírók szakmai külföldi útjairól kért tájékoztatás a Külgazdasági és Külügyügyminisztérium (KKM) – állítja a Telex Facebook-oldalán. Mint hírül adták, „Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a KKM európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára. A címzettek között az Európai Unióban található magyar nagykövetségek is szerepeltek, és a levél a Telexhez is eljutott.

Mint a lap írja, ebben Magyar arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen, úgy arra is kíváncsi volt, mikor történtek az utazások, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”. A Menczer Tamás külügyi államtitkárhoz tartozó, tájékoztatásért felelős kabinet „feladatszabása alapján” született levél június 2-án kelt, a választ pedig június 3-án 13:00-ig várták. A rövid határidőért Magyar elnézést kért a címzettektől – jegyezte meg a lap.

A levél tartalmáról részletes kérdéssort küldött a Telex a KKM sajtóosztályának, akik azt válaszolták: „A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak”. Ugyanakkor az adatbázis létrehozásának céljáról megkérdezték külön Menczer Tamást és Szijjártó Pétert is, de egyikük sem válaszolt.

A Telex cikkének megjelenését követően a Magyar Hang is írt kérdéseket a külügynek az ügyben, többek között arra vagyunk kíváncsiak, pontosan milyen jogszabályi felhatalmazás alapján gyűjtenek információkat a sajtómunkásokról, az elmúlt 10 évben összesen hány újságíróról gyűjtöttek adatokat, vagy éppen hogy külföldi személyekről is kértek-e információkat. Amint a külügy válaszol, beszámolunk róla.