Garázdaság miatt nyomoznak a szurkolók Liszt Ferenc téri dorbézolása miatt

Garázdaság miatt nyomoznak a szurkolók Liszt Ferenc téri dorbézolása miatt

Takarítják a budapesti Liszt Ferenc teret a magyar fővárosban tartott Európa-Liga-döntőre érkezett szurkolók után

Fotó: Soproni Tamás Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt indult nyomozás a budapesti Liszt Ferenc téren elkövetett rongálások miatt – értesült lapunk. A VI. kerületi téren ugyanis a szerda esti Európa-liga-döntőre érkezett drukkerek gyülekeztek, a szurkolók után szeméthegyek, üvegcserepek és kitaposott virágágyások maradtak. A terézvárosi önkormányzat érdeklődésünkre azt közölte: a kár nagyságrendileg több millió forintra rúg. 

Csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt hivatalból rendelt el nyomozást a rendőrség a budapesti Liszt Ferenc téren elkövetett rongálások miatt. Ez a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte érdeklődésünkre. Az eljárást a BRFK VI. Kerületi Rendőrkapitánysága folytatja. Mint írták, az ügyben gyanúsítotti kihallgatás eddig nem történt.

A Liszt Ferenc teret a budapesti Európa-liga döntőjére érkezett szurkolók tarolták le. Az esetről Soproni Tamás (Momentum) terézvárosi polgármester számolt be a közösségi oldalán. A polgármester által közzétett fényképeken az látszik, hogy a spanyol Sevilla csapatának szurkolói gyülekeztek a Liszt Ferenc téren. A drukkerek után szeméthegyek maradtak, egész ágyásokat tapostak szét a szurkolók. A terézvárosi önkormányzat érdeklődésünkre azt írta: a kár értékét konkrétan nem tudják még meghatározni, de nagyságrendileg több milliósra tehető. Az önkormányzat egyelőre a takarítást végezte el, a növényekben, utcabútorokban keletkezett kárfelmérés még nem történt meg. Mint írták, a szurkolók tönkretették a kertészeti egyetem diákjainak tervei alapján ültetett 4000 virágnak nagyjából a felét, a köztéri szobrokat összematricázták, a parkot közvécének és szeméttelepnek használták. Úgy fogalmaztak, a fokozódó hangulatban padok, kukák is megrongálódtak, és a fákat sem kímélték.

Egyébként szerdán a VI. kerületi polgármester arról is beszámolt, hogy a szervezők nem igényelték a kerület segítségét, így nem kértek megerősített rendészeti vagy köztisztasági állományt; nem kaptak tájékoztatást a szurkolók gyülekezőhelyéről vagy az útvonalukról. Bejegyzésében a szervezőket tette felelőssé az esetért.

Két kisteherautónyi szemetet gyűjtöttek

A takarítás még szerdán megkezdődött – egyes beszámolók szerint a drukkerek egy része is besegített egy darabig –, így ma délelőttre már jóval tisztábbnak hatott a tér. A terézvárosi önkormányzat azt közölte: a tömeg elvonulása után a terézvárosi köztisztasági cég munkatársai, a környék vendéglátóhelyeinek dolgozói és a téren lakók szedték össze a szemetet, rendbe tették a teret és a környező utcákat – a Paulay Ede utcában például bokáig lehetett gázolni az üvegszilánkban – fogalmaztak. Csaknem 100 zsáknyi, mintegy két kisteherautónyi szemét gyűlt össze a téren, zömében széttört üvegek, poharak, pillepalackok, chipses és jeges zacskók, pizzás és cigarettás dobozok. A munka ma reggel folytatódott. A terézvárosi köztisztasági cég emberei fél hét óta takarítanak a téren, minden járdát lemostak, a padokat, kukákat fertőtlenítették, a fákat is letakarítottak a vizelettől, ürüléktől – írták.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az önkormányzat egyeztetett-e szerda délután óta a futballmérkőzés szervezésében közreműködő Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt.-vel. Az önkormányzat azt írta, hogy az ügynökségtől senki sem kereste az önkormányzatot se a mérkőzés előtt, se a történtek óta. – A szervezők nem kérték a segítségünket, nem fordultak hozzánk azzal, hogy megerősített rendészeti vagy köztisztasági állományt biztosítsunk a meccs napján, nem kaptunk tájékoztatást a szurkolók gyülekezőhelyéről vagy a terelés útvonaláról sem. A válaszból kiderül az is, hogy a takarításhoz munkaerőben és anyagiakban sem ajánlott segítséget az ügynökség.

Miután a polgármester tegnapi közleménye szerint azt tervezik, hogy benyújtják a takarítás és a helyreállítás számláját az állami cégnek, megkérdeztük, hogy mikor teszik ezt meg. Erre a kár összesítése és a takarítás után kerülhet sor – derül ki az önkormányzati tájékoztatásból.

Azt sem tudni egyelőre, hogy mikorra pótolhatják a kitaposott növényeket. Mint írták, a takarítás és a fertőtlenítés volt az elsődleges, így erre még nem tudnak válaszolni. Ugyanakkor több helyről is megkeresték már az önkormányzatot virágok felajánlásával, a következő napokban a kárfelmérést követően döntenek arról, hogyan rendezik a növényzetet.

14 szurkolót fogtak el a rendőrök

A mérkőzést megelőzően és az után is előfordultak szurkolói verekedések. Ezeknek az utcai összecsapásoknak a döntőben részt vevő olasz és spanyol csapat szurkolói mellett lengyelek is a részesei voltak. A BRFK érdeklődésünkre azt is tudatta: a mérkőzés napján a rendőrök összesen tizennégy szurkolót fogtak el, illetve állítottak elő: két lengyel, egy olasz és egy magyar állampolgárt garázdaság, egy német állampolgárt rendbontás, nyolc lengyel állampolgárt kábítószer birtoklása gyanúja miatt, egy lengyel állampolgárt pedig pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt. Őrizetbe vételre ezek közül a garázdaság miatt elfogott két lengyel és a rendbontás miatt elfogott német állampolgár esetében került sor. Pirotechnikai eszközzel visszaélés szabálysértés miatt egy olasz állampolgárral szemben alkalmaztak helyszíni bírságot a rendőrök – számolt be a rendőrkapitányság.

A szokatlanul hosszúra, közel 150 percesre nyúlt döntőt – minden félidőben után volt legalább 5 perc ráadás, aztán hivatalosan is volt egy 2x15 perces hosszabbítás, egyenként 7-8 perc újabb extra ráadással, majd 11-es rúgásokkal – az FC Sevilla nyerte, miután a rendes játékidő és a hosszabbítások végén elért 1-1-es döntetlen után jobban értékesítették a tizenegyeseket.