LMP: a gödiek már a saját bőrükön tapasztalták, milyen veszélyes egy akkumulátorgyár mellett élni

LMP: a gödiek már a saját bőrükön tapasztalták, milyen veszélyes egy akkumulátorgyár mellett élni

A gödi Samsung gyár, előtte egy játszótér (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az 

Az LMP szerint a gödiek már a saját bőrükön tapasztalták, milyen veszélyes egy akkumulátorgyár mellett élni. Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője vasárnap a Pest megyei Gödön, a Samsung-gyár közelében lévő játszótérnél tartott, online is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, a gyárral csak probléma volt eddig, a helyiek megkérdezése nélkül épült, a bővítését pedig az országos tiltakozások ellenére is megvalósítják.

Az LMP szerint elfogadhatatlan a kormány „akkugyarmatosító terve” – jelentette ki Bakos Bernadett, hozzáfűzve, „intő példa” a gödi Samsung-gyár. „Gödön több, öntözésre használt kútban lítiumot és egy NMP (N-methyl-2-pyrrolidon) nevű mérgező oldószert mutatott ki egy civilek által megrendelt laboratóriumi vizsgálat; az NMP a szervezetbe kerülve károsíthatja a születendő gyermekek egészségét” – közölte a zöldpárt képviselője.

– A gyárat többször esetben megbírságolták a környezet-, tűz- és munkavédelmi szabályok be nem tartása miatt, „de csak pár milliós összegekre, ami semmit nem ér” – vélekedett az ellenzéki politikus. Mint mondta: az LMP ezért is nyújtott be országos népszavazási kérdést arról, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokról szóló törvényt. – A gyár minimális adóbefizetéseivel a vármegyei önkormányzat gazdálkodhat, „pedig itt is lenne ennek a pénznek bőven helye” – tette hozzá. Az MTI által is idézett Bakos Bernadett hangsúlyozta, az LMP azt várja a Nemzeti Választási Bizottságtól, hogy hagyja jóvá a párt népszavazási kezdeményezését.