Ma utalta az illetéket, 1753 január elsejére könyvelték

Ma utalta az illetéket, 1753 január elsejére könyvelték

Az ominózus nyugta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háromezer forint illetéket fizetett be Cseh Örs, mert módosítani kellett a (műemlékes) társasházuk alapító okiratát, és ezt át akarta vezetni az építési engedélyre. Az elektronikus tranzakció rendben megtörtént, de a kapott nyugtán meglepő dátumot fedezett fel: a teljesítés határidejének (a jóváírás dátumának) 1753. január elsejét írta be a rendszer.

A soproni férfi a közösségi oldalára kiposztolta a nyugtát és azt írta mellé: „Vigyázzatok az építésügyi online fizetésekkel! Ezek szerint sikerült rendeznem egy ük-ük-ük...valakim tartozását 1753. 01.01-óta! Legalább nem volt nagy rajta a késedelmi kamat!”

Egyébként maga a műemlék ház is később, 1850 után épült, tehát valamilyen programozási hiba állhat a háttérben. És valóban, egy kis világhálós kutakodás után kiderül, hogy az 1753.01.01 az adatbázis-kezelő SQL programnyelv induló dátuma, ennél korábbi időpontot nem enged feldolgozni a számítógép. Ennek az oka az, hogy mielőtt a britek áttértek a Gergely-naptárra az országban és a gyarmati területeken, 1752. szeptember harmadikán átugrottak szeptember 13-ra, hogy szinkronba hozzák az új rendszert a julián naptárral. A hiányzó napokkal a számítógépek adatbázisai nem tudnak mit kezdeni, ezért állították be a legkorábbi lehetséges dátumot 1753 január elsejére.