Május 4-étől nem szigoríthatnak önállóan a vidéki önkormányzatok

Május 4-étől nem szigoríthatnak önállóan a vidéki önkormányzatok

Müller Cecília május 1-jén (Forrás: M1)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját Gion Gábor államtitkár nyitotta, aki a kormány által meghozott hiteltörlesztési moratóriumról számolt be. Gazdaságvédelmi akciótervet dolgoztak ki, ennek első eleméről van szó elmondása szerint. A világon egyedülállónak tartja a dolgot, miután a környező országokban csak a bajba jutott adósokra vonatkoznak a hasonló intézkedések, és csak három hónapig tartanak többnyire.

A folyószámlahitelre és hitelkártya-tartozásokra külön felhívta a figyelmet, ezekre is vonatkozik a moratórium. Gion arra kért mindenkit, hogy aki tudja, törlessze őket, mert a kamatok igen jelentősek.

Ha bárki törleszteni kíván, és jelzi a bank felé, de később meggondolja magát, ezt minden további nélkül megteheti. A lakosság negyven százaléka egyébként az államtitkár szerint továbbra is törleszti a hitelét.

Müller Cecília következett, aki szerint 609-en vannak már, akik felgyógyultak a betegségből. Csütörtökön 11-en haltak meg, 323-an vannak eddig az áldozatok. Ma 983 főt ápolnak kórházakban, 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus: 11 beteg hunyt el | Magyar Hang

Nagy eredmény a tiszti főorvos szerint, hogy sikerült elkerülni a robbanást a megbetegedésszámot illetően. Az egészségügy, úgy látja, mára felkészült, de mégsem lehetünk nyugodtak, nem dőlhetünk hátra. Továbbra is szeretnék elkerülni a nagy számú megbetegedést, ehhez szerinte óvatosságra van szükség. Nem lazítunk, hanem próbálunk visszatérni az élet különböző színhelyeire egy kontroll alatt tartott járványügyi helyzetben.

A Pest megyeieket arra kérte Müller, továbbra is csak indokolt esetben hagyják el lakhelyeiket. A vidékiek pedig ezután is kövessék figyelemmel és tartsák be a szabályokat. A másfél méteres távolságra ügyeljenek az emberek, kivételt képeznek az egy háztartásban élők. Az arcunkat takarjuk el sállal, maszkkal, kendővel boltban és tömegközlekedési eszközön, folytatta. Az idősekre vonatkozó idősáv az üzletekben továbbra is életben marad.

Lassan oldják fel a korlátozásokat Müller szerint, és újraindulnak az egészségügyi szolgáltatások is.

Amikor a felvételi zárlatról szóló rendelkezését kiadta a tatabányai kórház esetében, egyszerre nagy számú megbetegedés történt. A zárlat ideje alatt szerinte a betegek ellátása folyamatos és biztosított, mert kijelöltek másik ellátóhelyet, ahova lehet menni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján fenn van, melyik ellátóhelyre lehet számítani.

A munkanélküliség kockázati tényező Müller szerint, feltétlenül fontos minden nap munkát végezni. Van, akinek a munka ünnepeként maradt meg május elseje, más Szent Józsefet, a munkást ünnepli. A mai nap kapcsán a tiszti főorvos megosztotta további gondolatait, miszerint aki teheti, dolgozzon otthonról, beteg ember pedig ne menjen munkába. Fokozott fertőtlenítés szükséges a munkahelyen, nem győzi nap mint nap felhívni a figyelmet. Aki tud, vigyázzon a távolságra, a belépési helyeken legyen fertőtlenítőszer. Értekezleteket ne tartsunk, ezeket online intézzük, tette hozzá a tiszti főorvos. Ahol van munkahelyi sporttevékenységre lehetőség, ezek újraindítása is lehetséges.

Egész Pest megyében marad a kijárási korlátozás | Magyar Hang

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt róla, hétfőtől megkezdődik a járvány elleni védekezés új szakasza. Pest megye területén a kijárási korlátozás fennmarad, az üzletek korlátozottan maradhatnak nyitva. Máshol valamennyi üzlet, strand, szabadtéri múzeum, állatkert nyitva tarthat, kávézók és éttermek kerthelyisége működhet, de az üzlethelyiségben csak az ott foglalkoztatottak maradhatnak. Budapest és Pest megye kivételével vallási szertartások, esküvők és temetések tarthatóak. Kollégiumok látogatása továbbra is tilos, de a vidéki egyetemek nyitva tartásáról a rektor dönthet.

Az elmúlt 24 órában 10 384-re nőtt a hatósági házi karanténok száma, 32-en szegték meg az erre vonatkozó szabályokat. A kijárási korlátozások kapcsán 1051 magatartásszegést tapasztaltak, ezek nagy részében figyelmeztették az állampolgárt. Több mint negyvenezer intézkedés volt már eddig összesen. Rémhírterjesztésért 83, járványügyi szabályszegésért 18 esetben kezdeményeztek eljárást.

Mától a 7500 kg-ot meghaladó tehergépjárművek csak Hegyeshalom irányában kelhetnek át Ausztriába. Egy és két órás várakozóidővel kell számolni a határoknál.

Vidéken továbbra is ellenőrizni fogják a vendéglátó-egységeket, csak a kerthelyiségben és a teraszon lehet fogyasztani.

Lesz-e a polgármestereknek joguk sajt hatáskörben szigorítani? Ezen a hétvégén hozhatnak még ilyen szabályokat, május 4-étől viszont nem kapnak az önkormányzatok hasonló rendeletalkotási lehetőséget, válaszolta Kiss Róbert.

A vízben nem terjed a vírus, mondta Müller Cecília, így a távolság betartásával uszodában és strandon nem kell többletkockázattal számolni. Szükségünk is van már egy kis D-vitaminra, tette hozzá.

Orbán Viktor: Állami cégek, közmunka, hadsereg - itt kaphatnak lehetőséget a munka nélkül maradtak | Magyar Hang

Nem zárható ki, hogy februárban is átesett valaki a koronavírus-fertőzésen, hiába, hogy elsőként az iráni diákokat fedezték fel – jelentette ki a tiszti főorvos.

A gyógyult betegek hol jelentkezhetnek véradásra a vérplazma projekt esetében? Ez egy kutatási projekt, széles körre egyelőre nem terjesztik ki. Sok idő kell még ahhoz, hogy ebből általános terápia lehessen, jegyezte meg Müller Cecília.

Müller Cecília az ATV kérdésére úgy válaszolt, hogy nem valós, hogy a tatabányai kórházban nem kezdték volna még el a tesztelést, a megyei tiszti főorvos elrendelte a laboratóriumi vizsgálatokat, főképp a kórházi dolgozók körében, mert az operatív törzs információi szerint a dolgozók fertőződtek meg elsőként. (Egy egészségügyi szakértő megosztotta Facebook-oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ április 28-i határozatát, amiből kiderül, hogy Müller a tatabányai Szent Borbála Kórházban csak a betegek koronavírus-tesztelését rendelte el, a kórházban dolgozó szakemberekét nem.)

Az Index arra volt kíváncsi, tömegesen indulhatnak-e meg a fővárosiak vidékre a korlátozások miatt? Kiss Róbert szerint továbbra is bíznak benne, hogy a pestiek csak alapos indokkal hagyják el otthonaikat. A rendőrség a kijárási korlátozás betartását továbbra is ellenőrzi a fővárosban és Pest megyében.

A Magyar Hang ezúttal is tett fel kérdéseket az operatív törzsnek, válaszokat azonban ezúttal sem kaptunk.