Már az idei adventben is a jövő évi Eucharisztikus Kongresszusra készülnek

Már az idei adventben is a jövő évi Eucharisztikus Kongresszusra készülnek

Erdő Péter bíboros érsek a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összefüggésben megrendezett, a Szent István Társulat gondozásában megjelent, Égre néző – Isten jelenléte a magyar költészetben című versgyűjtemény bemutatóján 2019. december 21-én (Fotó: Ambrus Marcsi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Advent utolsó hétvégéjét is kihasználták a szervezők, hogy a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjait megismertessék az érdeklődőkkel.

Szombat délelőtt mutatták be a prímási palotában a Szent István Társulat gondozásában megjelent, Égre néző – Isten jelenléte a magyar költészetben című versgyűjteményt. A kötet alapötlete Áder János államfőtől származik, s annak megjelenése jól illeszkedik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe. A nagyszabású világeseménynek jövő szeptemberben Budapest ad majd otthont.

A könyvbemutatón Erdő Péter bíboros arról beszélt: „válogatott istenes verseket olvasunk, de mégsem a szokásos vallásos költők kifejezetten hitet kimondó, egyházias verseit láthatjuk együtt”.

A prímás-érsek rávilágított: „Az égre néző ember túlmutat önmagán. Ez annak bizonysága, hogy többek, sokkal többek vagyunk annál, mint amit gyakran képzelünk magunkról. Az életünk is több, mint a Földön leélt éveink ideje. Ha az égre nézünk, nem biztos, hogy filozófusok leszünk. De átérezzük, hogy a Földön túl ott az egész kozmosz, amelynek méretébe, törvényeibe még csak alig tudtunk bepillantani. És a mindenség mélyén ott érzünk Valakit, akinek nem közömbös az életünk, Aki minden nyomorúságunk ellenére ismer és szeret minket. Nem filozofálunk karácsonykor sem, hanem körülálljuk a kis Jézus jászlát, amit köztéren, templomokban és otthon felállítottunk. Átérezzük, hogy a Végtelen jött el hozzánk, és hogy körülötte sugárzik a szeretet. De nemcsak eljött, Ő köztünk is marad. Erről szól az Eucharisztia. Erről olvashatunk ebben a kötetben is.”

Áder János államfő a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összefüggésben megrendezett, a Szent István Társulat gondozásában megjelent, Égre néző – Isten jelenléte a magyar költészetben című versgyűjtemény bemutatóján 2019. december 21-én (Fotó: Ambrus Marcsi)

Áder János köztársasági elnök köszöntőjében kiemelte: „e gyűjtemény szerzői korban, stílusban, lelkialkatban és hitben is különfélék. Sokszor még a magukat szkeptikusnak, távolságtartónak, egyenesen ateistának valló költők és írók is alkottak szép, felemelő, istenes műveket, azzal az igazságkereső képességgel, amely minden komoly és hiteles művészi teljesítmény feltétele”.

Az ünnepi rendezvényen két énekkel lépett fel az Egri Érseki Fiúkórus, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Reviczky Gábor pedig József Attilától, Ady Endrétől és Dutka Jánostól szavalt istenes verseket.

Délután a Vörösmarty téren folytatódott az Eucharisztikus Kongresszust bemutató adventi programok sora. A Budapesti Karácsonyi Vásár nagyszínpadán Mohos Gábor katolikus püspök mondott köszöntőt, aki elmondta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal meg akarják mutatni az országot és a fővárost.

A Szent István Társulat gondozásában megjelent, Égre néző – Isten jelenléte a magyar költészetben című versgyűjtemény bemutatója 2019. december 21-én (Fotó: Ambrus Marcsi)

A kongresszus egyik üzenete, hogy a megosztottságot félretéve együtt legyünk, mint emberek, szabad emberi személyek, akik a különbségek ellenére szeretnének együtt lenni és megtapasztalni, hogy a keresztény kultúra mennyire gazdag. A püspök mindenkit meghívott jövő szeptemberben Budapestre, a rengeteg kulturális eseményt felvonultató hétre.

A színpadot ezt követően az Egri Érseki Fiúkórus foglalta el, akik karácsonyi dalokból álló repertoárjukat vonultatták fel. Ezt követően a Debreceni Hajdú Táncegyüttes lépett fel, akik a Kongresszus nagykövetei is a nagyvilágban.

Délután fél négykor a Vörösmarty téren, a karácsonyi vásárban található alpesi kunyhóban beszélgetés kezdődött Bán Teodórával, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjével, Zsuffa Tünde íróval, aki egyben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke is, valamint Szikora Róbert zenész-énekessel, aki ezúttal, mint tanúságtevő vett részt.

Zsuffa Tünde elmondta, hogy húsz évet élt Ausztriában, idén költözött haza. Számára a karácsonyi készülődés arról szólt, hogy minden napra programot találjon magának. Most nem csak földrajzilag, hanem lelkileg is hazaért azzal, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke lett. – A forralt bornál és Szikora Robi társaságánál nem is lehetne jobb adventi programja – mondta az írónő. Zsuffa Tünde kifejtette: „azért mert vallásosak vagyunk, még cool-ak is vagyunk, és éppen ezért kérték meg Szikora Róbertet, hogy a Kongresszus ügye mellé álljon. Magyarország nem politikából áll, mutassuk meg, hogy mi magyarok tényleg nem kirakatkeresztények vagyunk, hanem komolyan átéljük a hitünket. És tegyük ezt tettekkel, nem szavakkal. Mutassuk meg a magyar kultúrát és hagyományokat is a Kongresszus alkalmával”.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összefüggésben megrendezett beszélgetés a budapesti Vörösmarty téren Bán Teodórával, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjével, Zsuffa Tünde íróval, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnökével, valamint Szikora Róbert zenész-énekessel 2019. december 21-én (Fotó: Ambrus Marcsi)

Zsuffa mint sajtófőnök azt szeretné, ha a világsajtó jövő szeptemberben a sikeres budapesti világkongresszusról szólna, olyan képekkel, amely mondjuk a Hősök terére tartó fáklyás körmenetet mutatják a magasból.

Szikora Róbert elmondta, számára a húsvét mellett a karácsony legfontosabb ünnep. Ő úgy készül az ünnepre, hogy rorate misékre jár, egyébként a ’90-es évek óta minden napi szentmisére járó ember, még a fellépései helyszínét is úgy választja ki, hogy legyen a közelben templom.

Az EMeRTon-díjas énekes elmondta, az adventben a legfontosabb az Úrra való várakozás. Lakásában öt karácsonyfája van, emellett megszállott karácsonyfadíszgyűjtő. Gyermekkorában a nagymamájától azt hallotta, karácsonykor az Isten emberré lett. Akkor, gyerekként nem értette, hogy az Isten, aki halhatatlan, mérhetetlen, miképpen lesz ember?

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összefüggésben megrendezett beszélgetés a budapesti Vörösmarty téren Bán Teodórával, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjével, Zsuffa Tünde íróval, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnökével, valamint Szikora Róbert zenész-énekessel 2019. december 21-én (Fotó: Ambrus Marcsi)

Szikora szerint állandóan meg kell térni: „minden nap felveszünk egy kis bűnöcskét.” A zenész elmesélt egy friss adventi élményt is. Egy roratén, hajnali misén öten vetten részt, a papon és Szikorán kívül három idős asszony. A zsoltáréneklés rettentő hamisra sikeredett, ám az atya az ének végén mégis megjegyezte: „a Jóistennek így is nagyon tetszett ám”.