Már dolgoznak rajta, hogy nyilvános legyen a Márki-Zayék amerikai pénzeit vizsgáló jelentést

Már dolgoznak rajta, hogy nyilvános legyen a Márki-Zayék amerikai pénzeit vizsgáló jelentést

Sas Zoltán, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Támogatja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki elnöke, hogy nyilvános lehessen a Márki-Zay Péter mozgalmához érkezett külföldi pénzekről készült titkosszolgálati jelentés. Korábban a fideszes Kocsis Máté kezdeményezte ezt.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén megtették első jelentésüket a titkosszolgálatok a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett amerikai pénzekről. – Az ügyben megismert tények megdöbbentőek, a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt az eddigi nyilatkozatokból gondolni lehetett – értékelte az ülés után a fideszes Kocsis Máté, aki éppen ezért a titkosítás feloldását kezdeményezte. Szavai szerint ugyanis „az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó, melyekről joga van tudni a teljes magyar nyilvánosságnak”.

Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke a közösségi oldalán jelezte: támogatja, hogy a lehető legszélesebb körben mindenki megismerhesse azokat az adatokat, amelyeket a testület kapott. Már dolgozik rajta, hogy a titokgazdával kapcsolatos egyeztetések után nyilvánosságra tudjanak hozni minél többet az általuk megismert titkosszolgálati anyagokból. – A nemzetbiztonsági bizottság elnökeként mindig kiemelten fontosnak tartom, hogy ez a testület minden olyan témában tájékozódjon, amely országunk nemzetbiztonsági érdekeit sértheti vagy veszélyeztetheti – közölte az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a közvélemény tájékoztatása is fontos.

Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú podcastjában árulta el korábban, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból. Később kiderült, hogy összesen körülbelül kétmilliárd forintról volt szó. A jogszabályok tiltják, hogy pártok külföldi pénzt fogadjanak el, Márki-Zay Péter ugyanakkor azzal érvelt, hogy nem is párt, hanem a mozgalma kapta a pénzt, a kampányban sem a pártok használták fel, hanem a mozgalom. Mindenesetre az MMM tevékenységét nehéz elválasztani a választási kampánytól, hiszen Márki-Zay Péter egyenesen miniszterelnök-jelölt volt. Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracyt idén alapították, annak elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója. A szervezet korábban lapunk megkeresésére azt állította, hogy senkinek nem nyújtottak kampánytámogatást, ők az MMM-et mint civil szervezetet támogatták.