Márki-Zay Péter: Több százmilliós támogatást kaptunk júniusban az USÁ-ból

Márki-Zay Péter: Több százmilliós támogatást kaptunk júniusban az USÁ-ból

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több százmilliós támogatást kapott a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az áprilisi országgyűlési választás után hónapokkal az Egyesült Államokból – ezt maga, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje árulta el a Gulyáságyú című podcastunkban. A politikus elmondása szerint ebből fizették ki „a kampány utolsó számláit”. Az érintett amerikai szervezet megkeresésünkre ugyanakkor azt közölte, hogy ők nem kampánytámogatást nyújtottak.

Többször, több határidőre is megígérte már korábban Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, hogy nyilvánosságra hozzák a kampányelszámolásukat. Lapunk legfrissebb podcastjában a politikus most azt mondta, hogy ő már kézhez kapta a teljes, 42 ezer sorból álló elszámolást, melyet „talán már egy héten belül” nyilvánosságra fognak hozni. Szerinte a „magyar történelemben” még nem volt politikusok részéről ilyen részletes kampányelszámolás, mint az övé lesz.

A késlekedés okaként Márki-Zay Péter többek között azt hozta fel, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”. Mint kiderült, egy összegben érkezett a pénz és azt az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány utalta át az MMM bankszámlájára. Ezen szervezeten keresztül egyébként korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt”. Közbevetésünkre, miszerint Soros György áll-e a támogatás mögött, a politikus úgy reagált: „nem hiszem, hogy ő köztük lett volna”.

A kérdéses szervezet, az Action for Democracy tanácsadó testületének elnöke Kati Marton amerikai-magyar újságíró, aki Márki-Zay Péter szavai szerint a „kinti magyarok és amerikaiak körében” gyűjtötte az adományokat és akinek a politikus saját elmondása alapján végtelenül hálás. Úgy fogalmazott, hogy az Action for Democracy nélkül nem tudtak volna „még ennyire sikeres kampányt sem folytatni”.

Az ellenzék korábbi kormányfőjelöltje úgy számol, hogy a támogatásokból mintegy 100 millió forintnyi összeg fog megmaradni az MMM-nél, a kampány teljes, „sokmilliárdos” összegéből. A beszélgetés egy későbbi pontján azt is elárulta, hogy 400 millió forintnyi magyarországi mikroadományt kaptak, és ennél is több volt a külföldi támogatás. Az MMM egyébként a kampány olyan részét finanszírozta, amely nem párttámogatás: „ha úgy tetszik, mi voltunk az, ami Fidesznél a CÖF”.

Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alakított NGO, amely illusztris személyeket tudhat a tanácsadó testületében. Tagja például Timothy Garton Ash, Anne Applebaum történészek és Francis Fukuyama politikatudós. A szervezet elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója. A férfi Bajnai Gordon főtanácsadója volt a politikus miniszterelnöksége idején.

Az Action for Democracy márciusban, az egyetlen, az MMM-es finanszírozásról szóló híradásban akképpen nyilatkozott, hogy az MMM-nek nyújtott támogatás „kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”. 

A podcast felvétele után a Magyar Hang kérdéseket küldött az Action for Democracy-nek, amely válaszában – ellentétben a podcastban elhangzottakkal – azt állította, hogy nem nyújtott senkinek sem kampánytámogatást. A szervezet lapunknak küldött válaszában leszögezte, hogy ők az MMM-et mint civil szervezetet támogatták, amely szerintük osztja a demokratikus értékek és elvek iránti elkötelezettséget és küzd a diszkrimináció minden formája ellen, mint amilyenek például a magyarországi LMBTQ-ellenes jogszabályok. A podcastban elhangzottakkal egybecsengően azt írta lapunknak az amerikai NGO, hogy több részletben küldtek donációt az MMM-nek és azt az MMM magyarországi bankszámlájára utalták.

Az Action for Democracy azt is kijelentette, hogy erőteljes online adománygyűjtésüket követően több ezer adományozójuk volt, de „magánéletének tiszteletben tartása érdekében” nem áll módjuk nyilvánosságra hozni a nevüket.

Azt is megkérdeztük a szervezettől, hogy az Action for Democracy a honlapján „a magyar civil társadalom és a független média támogatása" címszó alatt gyűjt adományokat és hogy az ezen a linken keresztül beérkezett adományok is Márki-Zay Péter kampánya számára küldött pénzek forrása volt-e. A szervezet megerősítette, hogy „lényegében” így jártak el. Hozzátették, hogy „sokan a portálon keresztül adományoztak, mások átutalással”.

Mivel arra a kérdésünkre nem kaptunk választ az Action for Democracy-től, hogy pontosan mennyi volt az MMM-nek adományozott összeg, ezért erre visszakérdeztünk. Amennyiben válaszol az amerikai szervezet, frissíteni fogjuk cikkünket.

A műsor Márki-Zay Péterrel készült friss epizódját itt tudja meghallgatni, a cikkünk témáját adó részt a beszélgetés elején találják: