Már kész is a javaslat a 2022-es előválasztásra

Már kész is a javaslat a 2022-es előválasztásra

Voksolás 2019. október 13-án. (Fotó: MTI/Sóki Tamás) (Képünk illusztráció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi SZDSZ-es államtitkár, Horn Gábor által vezetett elemző intézet, a Republikon javaslatot tett közzé az ellenzéki pártok közötti előválasztásra vonatkozóan, melyen kiválaszthatnák a közös jelöltjeiket a 2022-es országgyűlési választásokra. Az intézet eljuttatta a javaslatát az ellenzéki pártokhoz, és azt a HVG is megszerezte.

A javaslat szerint a kormányfőjelölti előválasztást a hét magyar régióban heti váltásban tartanák, a lebonyolítás az ajánlási időszakkal együtt így összesen tizenkét hétig tartana. Az előzetes voksoláson bármely magyar választópolgár szavazhatna, aki aláír egy értéknyilatkozatot, és befizet a közös kasszába 200 forintot. 5000 ilyen állampolgár ajánlásának összegyűjtése már elegendő is volna az induláshoz. Ez jövőre ilyenkor, tavasszal kezdődhetne meg. A Republikon azt javasolja, hogy az előválasztásban részt vevő pártok mindegyike vállalja, hogy a győztest nevezik meg közös miniszterelnök-jelöltjüknek.

Az egyéni képviselőjelöltek előválasztása során a Republikonra hivatkozva a HVG azt írja, hogy „nem szükséges mind a 106 egyéni választókerületben előválasztást tartani”, csak ott, ahol az ellenzék nem tudott egyetlen kihívóban megállapodni. Az egyéni körzetekben is nyílt az indulás, és ezekben már elég volna 300 ajánlás az induláshoz. Ezeket az előválasztásokat tarthatják a miniszterelnöki előválasztással egy időben is, ugyanakkor a Republikon úgy tervezi, 2021 őszéig le kellene záródniuk. - írja a HVG.

A HVG cikkében grafikát is talál az előválasztási menetrendre vonatkozóan.

Karácsony üzent az ellenzéki pártoknak, saját világképet sürget | Magyar Hang

Az ellenzéknek csak akkor lehet esélye a következő országgyűlési választáson, ha nem a 2010 előtti világot akarja visszahozni - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke vasárnap Budapesten, a Zöld fordulat című rendezvényen. Az ellenzékiek ne abban versenyezzenek, hogy ki gyűlöli jobban Orbán Viktort, és hány lájkot kap, amikor átcsábítja magához a másik párt politikusait - fogalmazott.