Már százezren írták alá Hadházy Ákos petícióját

Már százezren írták alá Hadházy Ákos petícióját

Hadházy Ákos (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már százezres nagyságrendben aláírták az általa kezdeményezett petíciót – mondta az Indexnek Hadházy Ákos. A politikus célja, hogy karácsonyig, de legkésőbb a tavaszi EP-választásokig összejöjjön egymillió aláírás, ezzel pedig nyomást gyakoroljon a kormányra, és kikényszerítse, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

A független képviselő bizakodó, szerinte még jó néhány helyen nem kezdték el gyűjteni az aláírásokat, illetve a pártoktól jövő hétre ígérték neki, hogy összesítik az eddigi eredményeket. Hadházy elmondta, hogy az általa említett nagyjából százezer aláírásban még nincs benne, amit a pártok gyűjtöttek.

Ezen az oldalon lehet követni, hogy mikor hol gyűjtenek az aktivisták.

Az akciót most már elvileg minden párt segíti (kezdetben még nem volt így), de Hadházy szerint az lesz érdekes, hogy hány aláírást szednek össze, nem pedig, hogy mennyi közleményt adnak ki a témában. A képviselő szerint sok aktivista segíti munkájukat (kezdetben 1200 embert említett), viszont az probléma, hogy egyelőre kevés a szervező, aki helyben koordinálja az aktivisták munkáját.

Hadházy Ákos: Ők sokkal jobban félnek - a teljes interjú

Huszonkét ország számára nem merült fel szuverenitási kérdés az Európai Ügyészség kapcsán, egyedül Magyarország és Lengyelország említett ilyet. A teljes interjú.

Hadházy szerint az aláírásgyűjtők közül többen arról számoltak be neki, hogy kormánypárti szimpatizánsok is aláírják az íveket, mert – mint mondják – „nem a korrupció miatt szavaztak a Fideszre”.

Időközben az LMP – Hadházy korábban társelnöke volt a pártnak – és a Jobbik is csatlakozott egy aláírásgyűjtéshez, amely az Európai Unióban szedne össze egymillió aláírást. A Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést! nevű kezdeményezés célja, hogy „az európai intézményeket jogosítsák fel arra, hogy fokozott (többek között előzetes) ellenőrzést és szigorúbb szankciókat alkalmazzanak azokban az uniós tagállamokban, amelyek nem tagjai az Európai Ügyészségnek”. Az őr eredményeikről egyelőre nem lehet tudni semmit.

Félnek az Európai Ügyészségtől, mint ördög a tömjénfüsttől - Magyar Hang

Orbán Viktor nem akarja, hogy Magyarország csatlakozzon hozzá. Ezért aztán a kormánya sem akarja, sőt a Fidesz és a KDNP sem, vagyis a parlamenti kétharmad sem.

A Hadházy által kezdeményezett akció köré október 23-án egy nagy ellenzéki tüntetés is szerveződik.