Márki-Zay Péter már tárgyalt arról, hogyan segíthetne a kormány Hódmezővásárhelynek

Márki-Zay Péter már tárgyalt arról, hogyan segíthetne a kormány Hódmezővásárhelynek

Márki-Zay Péter Brüsszelben, 2021. november 9-én (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön délután egyeztetett Márki-Zay Péter az energiaárak miatt bajba került polgármesterként Balla Györggyel, aki miniszteri biztosként koordinálja az önkormányzatok és a kormány közötti tárgyalásokat – az ellenzéki politikus erről a közösségi oldalán számolt be. Azt írta, hogy konkrét ígéret nem hangzott el, de Balla György előző, a covid-helyzet miatti „hasonló misszióját követően normatív és nem politikai alapon osztottak támogatásokat az önkormányzatoknak”. Biztos abban, hogy a „kormány megszorításai és forráselvonása miatt kivéreztetett önkormányzatok” állami források nélkül mind csődbe mennének, abban pedig csak reménykedhet, hogy a támogatás most is normatív lesz, és nem politikai alapon osztják majd, mint amire már volt példa.

Márki-Zay Péter azt is elárulta, hogy Balla György 167 polgármesterrel fog fejenként 45 percet egyeztetni, amivel decemberre végez, így a kormány – számításai szerint – leghamarabb év végével kap egy jelentést. Jövőre pedig, reményei szerint az év első felében intézkedni is fog.

A korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt mindenesetre továbbra is úgy látja, hogy a magyar kormány „nemcsak egyedüli felelőse az Európában példátlan mértékű válsághelyzetnek, de a megoldás is az ő kezében van”. Itt az Európai Ügyészséghez való csatlakozást említette, energiahatékonysági projekteket és a vállalkozások támogatását, valamint a tízszeresére ugrott energiaárakon valódi extraprofitot realizáló termelők megadóztatását. Külön kiemelte, hogy a „hálózattulajdonos Mészáros Lőrinc (Orbán) érdekeltségek miatt” megemelt rendszerhasználati díjakat csökkentsék vissza a júniusi szintre, mert jelentős mértékben emiatt nőttek az energiaárak még azoknak a vállalatoknak is, akiknek már fixáras energiaszerződése volt a jövő év egészére.

– Van tehát megoldás, ahogy Európa minden más országában tudták kezelni a válságot kifizetési tilalom, csődhullám, kínai hitel, és a közvilágítás lekapcsolása nélkül is. Persze ott az állam vezetői nem a saját fizetésüket emelték és nem a lopott vagyont védték, hanem a polgárokat – zárta bejegyzését.