Márki-Zay szerint semmi értelme a Budapest-Belgrád vasútvonalnak

Márki-Zay szerint semmi értelme a Budapest-Belgrád vasútvonalnak

Márki-Zay Péter bejelentést tesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter újratárgyalná a Budapest-Belgrád vasútvonal kondícióit. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az ATV Híradónak arról beszélt, hogy a beruházásnak jelenlegi formájában semmilyen értelme nincs a magyar adófizetők szempontjából.” Mint megjegyezte: „Meg kell ismerni a szerződés miben létét, amennyiben a kondíciók nem változnak, akkor ezt a projektet le kell állítani, de úgy gondolom, hogy még abban az esetben is, hogy ha a jelenlegi szerződésben olyan kötelezettséget vállalt Orbán, amelyet a következő kormány nem tud felül írni, nem tud fölmondani, akkor is újra lehet tárgyalni egy ilyen szerződésnek a feltételeit."

Orbán Viktor éppen négy éve jelentette be, hogy kínai kölcsönből újjáépül Budapest és Belgrád között a vasútvonal. A projekt részletei azóta sem ismertek. Az Investigate Europe a napokban arról számolt be, hogy a beruházás 979 év alatt térülhet meg. A költségek jelen pillanatban 750 milliárd forintnál tartanak, ennek 85%-a kínai hitel. A vasútvonal szerződésének részleteit 2020 májusában a fideszes többségű parlament 10 évre titkosította, így a hitelszerződés részletei nem ismertek, azonban Szél Bernadett a bíróságon elérte, hogy nyilvánosságra kell hozni az üzlet részleteit.