Medián: A fővárosiak szerint a kormány nehezíti Budapest életét

Medián: A fővárosiak szerint a kormány nehezíti Budapest életét

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosiak többsége, 77 százaléka szerint pénzügyi nehézségei vannak Budapestnek – ez derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont friss felméréséből, amelyet a Hvg.hu hozott nyilvánosságra. Még a kormánypárti szavazók 60 százaléka is így vélekedett. Azt is gondolja a budapestiek több mint fele, hogy a fővárosnak valamivel vagy sokkal több adót kell most fizetnie, mint az előző, kormánypárti városvezetés idején. Ebben a kérdésben azonban már nem olyan nagy az egyetértés, ha az ellenzéki vagy kormánypárti szavazókat tekintjük, előbbieknek elsöprő többsége vélekedett így, míg a Fidesz szimpatizánsainak 22 százaléka.

A kutatásban feltették azt a kérdést is, hogy a kormány vajon ugyanúgy kezeli-e Budapestet mint más településeket, vagy nehezíti a helyzetét, mert ellenzéki vezetésű. Az összes válaszadó 73 százaléka szerint az utóbbi forgatókönyv érvényesül, még a kormánypárti szavazók harmada is így látja. A Fidesz szimpatizánsainak csak a fele gondolja azt, hogy egyenlő bánásmód érvényesülne.

A felmérés szerint a fővárosiak többsége kedvezően ítéli meg a főpolgármester szerepét és teljesítményét, 56 százalékuk véli úgy, hogy Karácsony Gergely minden tőle telhetőt megtesz. A választók harmada ezzel szemben azt gondolja, hogy csak panaszkodik és hárítja a felelősséget. A politikus teljesítményét az elmúlt két évben egyébként most értékelték legnagyobb arányban pozitívan a fővárosiak. Az ellenzéki városvezetőnek a fiatalabb korosztályokban kimagasló az elismertsége: a 18–29 évesek háromnegyede és a 30–39 éves budapestiek kétharmada van jó véleménnyel a működéséről. Politikusokat is soroltak a kutatást végzők, közülük Karácsony Gergelyt találták a leginkább rokonszenvesnek a budapesti válaszadók – 50-es volt a rokonszenv-indexe – , de viszonylag magas Donáth Anna értékelése is. A kérdőívben szereplő aktív fideszes politikusok közül a Karácsony Gergely esetleges kihívójaként emlegetett Szentkirályi Alexandra volt a legkedveltebb, az ő rokonszenv-indexe 38-as.