Az ombudsman kérdésére sem árulta el Müller Cecília, érkeztek-e panaszok a műtétekre

Az ombudsman kérdésére sem árulta el Müller Cecília, érkeztek-e panaszok a műtétekre

Müller Cecília országos tisztifőorvos a veszélyhelyzet megszűnése utáni új szabályokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. június 19-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sérülhetnek az alapjogok az ellátás körülményei miatt a hazai műtőkben – állapítja meg jelentésében Kozma Ákos az állampolgári jogok biztosa. Mint a Népszava megírta, a dokumentum többek közt kifogásolja, hogy a kérdéssel kapcsolatban nincs sem számonkérhető szabályozás, sem ellenőrzés.

A lap emlékeztetett: az ombudsman két évvel ezelőtt indította a most lezáruló vizsgálatot, miután nyilvánosságra került, hogy rosszul lett a hőség miatt operáció közben az egyik orvos a Semmelweis Egyetemen. Kiderült: azon a nyáron az egyetem több klinikai műtőjében nem működött a klíma berendezés. Ez már csak azért is veszélyes, mert nemcsak, hogy a melegben romlik az operálók koncentrációja, de a személyzetről csepegő verejték forrása sebfertőzést is okozhat. Az sem mellékes szempont, hogy a működő klíma feladata lenne steril levegővel ellátni a helyiséget.

A Magyar Kórházszövetség 2019-es felmérése szerint az intézmények kétharmadának a műtőiben ugyan van klíma, ám a kórházak felének nincs pénze azok karbantartására. Sőt: gyakran még a működő berendezések sem felelnek meg a korszerű követelményeknek.

Az ombudsman mostani jelentése szerint a kórházak több helyen mobil klímákkal próbálják helyettesíteni a beépített berendezéseket, de ezek fertőzésveszélyesek, és még csak a megfelelő hőmérsékletet sem biztosítják, ahogy a levegőcserét sem. Kozma Ákos arról is írt, hogy hiába kereste az ügyben Müller Cecília országos tiszti főorvost. – Az országos tiszti főorvos megkeresésem ellenére nem tájékoztatott a módszertani levélben foglaltaknak megfelelés szintjéről a hazai ellátók körében, illetőleg arról sem, hogy érkeztek-e a műtők klimatizáltságával, levegőellátórendszerével összefüggő jelzések, bejelentések, vagy panaszok hivatalához 2019-ben – jelezte. Megállapította azt is, hogy „a vizsgált egészségügyi ellátási körülmények a felhívott alapjogok tekintetében visszásság veszélyét idézik elő a számon kérhető szabályozás, valamint az annak érvényesülését biztosító ellenőrzés hiánya miatt.”

Kozma Ákos emiatt felhívta Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, hogy fontolja meg, hogy a műtők klíma berendezése legyen-e része az ellátás minimális tárgyi feltételeinek. Kezdeményezte az állami ellátóhelyek műtőiben a klímák állapotának felmérést is. Palkovics László innovációs miniszternek pedig pedig azt javasolta, hogy határozza meg, milyen környezeti határértékek mellett kell felfüggeszteni a munkát a műtőkben, illetve hogy nyáron hangsúlyosan ellenőrizzék a műtők hőmérsékletét.