Még egy nap kánikulában

Még egy nap kánikulában

Egy fiú játszik a hőségben a fővárosi Szabadság téri szökőkútnál 2019. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn még az előző napokhoz hasonló, rekkenő hőségre kell számítani országszerte.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét első napján általában napos, száraz időre van kilátás kevés gomolyfelhővel. Délután azonban északnyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik, estétől, késő estétől pedig az Észak-Dunántúlon már meg is vastagszik a felhőzet. Az Alpokaljára egy-egy zápor, zivatar besodródhat, majd estétől, késő estétől nyugat felől egyre többfelé várható zápor, zivatar. Megélénkül az északi, északnyugati szél, az Észak-Dunántúlon helyenként erős, zivatar térségében akár viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 38 fok között valószínű, a Balaton Siófoknál 26 fokos.

A hőség veszélye miatt hétfőre ismét több megyére – Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy országszerte nagyon erős UV-sugárzás várható.

Kiemelték azt is, hogy hétfőn egy közeledő hidegfronthoz kapcsolódóan délutántól a Kisalföldön, Alpokalján nyugat felől kialakulhat néhány zivatar, majd a front érkezésévél a késő esti, éjféli óráktól már aktívabbá válik a légkör és nagyobb számban van esély zivatar előfordulására. A nyugati határvidéken átmenetileg viharossá fokozódhat a szél, illetve zivatarban is lehetnek 70 kilométer/óra feletti lökések. Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére zivatarveszély miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést.

Keddtől érkezik némi enyhülés, mert a hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett. Záporokkal, zivatarokkal jön majd a hűvösebb idő, több fokkal csökken majd a hőmérséklet.

Címkék: időjárás