Még Kína szerint is kérdéses minőségűek egyes tesztek, de már bevásároltunk belőlük

Még Kína szerint is kérdéses minőségűek egyes tesztek, de már bevásároltunk belőlük

Koronavírus-minták teszteléséhez készül egy munkatárs a Nemzeti Népegészségügyi Központban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három – a magyar kormány által is vásárolt – koronavírus-tesztről is kiderült, hogy nem alkalmas a betegség meglétének igazolására, a kínai hatóságok az egyik exportját be is tiltották, de a másik kettőről is kiderült egy hazai vizsgálat alapján, hogy használhatatlanok – olvasható a Direkt36 444.hu portálon megjelent cikkében.

Kína visszavonta az exportengedélyt

Az egyik problémás szállítónak, a Hybribio Biotech nevű cégnek Gazsó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára levélben március 27-én még köszönetet is mondott. A köztisztviselő szavai szerint „a Kína és Magyarország közötti barátság sosem volt erősebb. Várjuk, hogy a jövőben még szorosabban együttműködjünk”. 

A Hybribio Biotech Magyarországra szállított tesztjeiről és a kormány köszönőleveléről maga a tesztgyártó cég adott hírt április elején. A dobozokról készített képekről arra lehet következtetni, hogy a tesztek egy márciusi közbeszerzés alapján, a Semmelweis Egyetem és a Kromat Kft. közötti szerződés keretében érkeztek Magyarországra. A magyar cég 702 ezer euróért (240 millió forintért) vállalta 30 ezer darab koronavírus-teszt beszerzését (a portálnak a tesztekkel kapcsolatos kérdéseire a Kromat nem válaszolt).

Alig négy nappal a köszönőlevél megszületését követően Kína szigorított az exportszabályokon, és a cég már nem kapta meg az exportengedélyt. 

A kínai hatóságok egyébként áprilisban kétszer is változtattak az export-szabályozáson. Először, a hónap első napján arról rendelkeztek, hogy csak azok a cégek szállíthatnak külföldre koronavírussal kapcsolatos orvosi eszközöket, amelyek rajta vannak a National Medical Product Administration (NMPA) nevű szervezet listáján. Majd 26-án enyhítettek a szabályokon, ekkortól a listán nem szereplő, de külföldi tanúsítvánnyal rendelkező vállalkozások is exportálhatnak. 

Másik két teszt is használhatatlan

A Hybribio neve egyik listán sem szerepel. Két másik, a magyar mentősök által jelenleg is használt gyorsteszt gyártói (az Anhui Deep Blue Medical Technology és Hangzhou Clongene Biotech) az NMPA listáján nincsenek rajta, és a kínai belföldi piacra sem gyártanak terméket. Az Európai Unióba való behozatalt megengedő CE-tanúsítvánnyal rendelkeznek ugyan, de az Orvosi Hetilapban megjelent tanulmány szerint a két cég által Magyarországra hozott gyorstesztek „alkalmatlanok a Covid–19-fertőzött, aktuálisan fertőző személyek kimutatására”. 

Az Anhui Deep Blue Medicalról nemrég írta meg a 444, hogy a weboldalán szereplő referenciák megtévesztők és nem igazolják a termék működőképességét,  egy texasi városban pedig ki is vonták a forgalomból a használhatatlannak bizonyult teszteket.

Akadémikusok a koronavírus-tesztekről: egyesek jóslóértéke a 20 százalékot sem éri el | Magyar Hang

A mentősök által használt gyorstesztet, a „Clungene”-t a Happy Business Services Zrt. (HBS) forgalmazza Magyarországon. A HBS honlapja szerint már több szállítmány is érkezett a kínai cégtől. A tesztek jelentős részét az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vásárolta meg, de szállítottak a termékekből több egyetemre és magánkórházba is. 

Ezekből több százezer teszt még úton van

– A HBS április elejéig mintegy 125 ezer darab Clungene gyorstesztet szállított Magyarországra, ebből 20 ezer tesztet a Semmelweis Egyetem számára – mondta Dr. Rényi Gábor, a HBS igazgatóságának elnöke. Rényi szerint a cég az ÁEEK pályázatán további 80 ezer darab teszt szállítására is megbízást nyert, amelyet „maradéktalanul teljesített”. 

– A Hangzhou Clongene Biotech Ltd. 2004 óta gyárt immunológiai teszteket és exportálja termékeit a világ számos országába, az Egyesült Államoktól Európán át a Távol-Keletig. A termékei minden exportpiacon rendelkeznek a szükséges engedélyekkel – mondta Rényi, aki szerint a Clongene engedélyét – más eszközgyártókhoz hasonlóan – április 1-jén felfüggesztették, de április 26-án visszakapta azt. Ennek birtokában az addig „feltorlódott” szállítmányai is újraindulhattak: jelenleg „több százezer” teszt érkezését várja a HBS.