„Még nem látszik, hogy Magyar Péter atombombát vagy gumilabdát dob le a meghallgatásán”

„Még nem látszik, hogy Magyar Péter atombombát vagy gumilabdát dob le a meghallgatásán”

Magyar Péter a zászlóbontó rendezvényén! (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hibát követett el Magyar Péter, amikor a családi botrányukról szóló rendőrségi jelentés közlése miatt beleszállt a HVG-s Dezső Andrásba, propagandistának nevezve az újságírót – vélte a lapunknak nyilatkozó elemző. Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője szerint ez Magyartól nem meglepő – korábban az ATV műsorában is konfrontálódott már – ám nem jelenti majd a politikai aktivista bukását sem.

Sőt, Ember szerint Magyar Péter talán jobban is járt azzal, hogy nem a városi pletyka kapja fel és színezi ki a családi veszekedésről szóló történetet – hiszen a HVG által bemutatott jelentés – amelyről lapunk is beszámolt – nem ír tettlegességről, bántalmazásról. Az Iránytű vezetője ugyanakkor az sem tartja kizártnak, hogy a kiszivárogtatott rendőrségi anyag a kormánypárt megrendelésére „esett be” Dezső ablakán. Ha ugyanis a HVG mutatja be az ügyet, az az ellenzéki oldalon is nagyobbat szól, mintha a KESMA valamelyik politikailag elfogult, kérdéses hitelességű portálja közölné a sztorit. Ennyitől egy ellenzéki szavazó talán még nem fordul el Magyar Pétertől, de nem is ez a cél – mutatott rá Ember Zoltán – a Fidesznek inkább az az érdeke, hogy a saját elbizonytalanodott szavazótáborát terelje vissza a kordon mögé.

A kegyelmi botrány és annak következményei ugyanis a Fidesz-táborban is megosztottságot okoztak (a Republikon felmérése szerint a kormánypárt ezzel 6 százalékot, több mint 300 ezer választót is veszíthetett). Fontos tehát, hogy a szavazókat izolálják az egyébként szintén jobboldali, határozott kiállású jogásztól. Ember kissé túlzónak tartja Magyar Péter véleményét, hogy a Karmelitában remegnek miatta – azzal viszont egyetért, hogy az elmúlt másfél hónap fejleményei a kormány belső köreiben is nyugtalanságot váltottak ki, és ezért részben új ellenfelük is felelős.

A szakértő szerint Magyar kiszámítottan vagy öntudatlanul, de magasra pozicionálja magát, amikor a nyilatkozataiban az Orbán-kabinet egyenrangú kihívójaként viselkedik – különösen úgy, hogy támogatóit sem ismerjük. Emögött ott lehet a „flow”, a több ezer támogatói üzenettel, a rajongással olykor együttjáró aránytévesztés, de az is, hogy politikai blöffel emeli a téteket. Ember például nem hinné, hogy Magyar testi épsége valóban veszélyben lenne, ám a 24 órás személyvédelem magában hangsúlyozza az aktivista jelentőségét. „Rogánék erőszakot nem, inkább lejárató kampányt, hiteltelenítő híreket alkalmazhatnak majd, melyek a saját szavazóiknak szólnak” – vélekedett Ember Zoltán. És persze sok múlik azon is, hogy Magyar Péter képes lesz-e pártot alapítani június 9-ig, vagy átvenni egy már meglévő pártformációt- a propagandagépezet ezzel a kérdéssel is számol majd.

Az elemzőt Magyar Péter szerdai ügyészségi látogatásáról is kérdeztük. „Még nem látszik, hogy Magyar Péter atombombát vagy gumilabdát dob le a meghallgatásán. Bár a Schadl-ügyben emlegetett Tóni, Ádám és Barbara személyazonosságát akarja bemutatni, lehet, hogy a nyomozók nem erről kérdezik majd” – mondta Ember Zoltán. Szerinte egy esetleges feljelentéssel sem lenne Magyar sokkal beljebb hiszen az állampárt által leuralt intézményrendszerben a hatalom érdekei számítanak – elég megnézni a Hadházy Ákos által tett több tucatnyi, bizonyítékokkal alátámasztott feljelentés sorsát.

Magyar Péterrel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.