Még nem tárgyal a kormány és a főváros a lazítás lehetőségéről

Még nem tárgyal a kormány és a főváros a lazítás lehetőségéről

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly a Megyei Jogú Városok szövetségének elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem zajlanak a hagyományos értelemben vett tárgyalások, mindenről a napi sajtótájékoztatókról, a médiából értesülünk – írja az Azonnali Karácsony Gergely főpolgármester kommunikációs stábjának tájékoztatására hivatkozva. A portál az iránt érdeklődött, hogy zajlanak-e már konkrét tárgyalások a kormány és a főváros között a koronavírus miatti korlátozások budapesti enyhítése kapcsán.

Az ügy apropója, hogy Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Facebook-oldalán azt írta hétfőn:

(...) főpolgármester úrnak azt javasoljuk, koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra, mert az ottani halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele.

Karácsony és Kovács Zoltán odamondogatott egymásnak Budapest újraindítása kapcsán | Magyar Hang

Emellé megosztott egy grafikont is, mely szerint összesen száz haláleset történt a járvány miatt az idősotthonokban, ezekből 74 Budapesten.

Erre Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált közösségi oldalán: nagyon reméli, hogy „Kovács államtitkár magától mond ilyen hülyeségeket. Abban nem lenne hírérték. De ha netán diktálták neki, az botrány”. Ugyanis szerinte ezzel Kovács lényegében elismerte, hogy a kormány politikai alapon és nem szakmai érvek alapján hoz döntést Budapest újranyitásáról. Karácsony azzal is érvelt, a vírus európai áldozatainak közel fele idősotthonokból került ki, ráadásul több helyen felütötte a járvány a fejét a magyar vidéki idősotthonokban is: „sajnos több kormányzati fenntartású otthonban is volt áldozata a vírusnak. Akkor most visszacsinálják a vidéki lazításokat?”

A főpolgármester kommunikációs stábja az Azonnali kérdésére elmondta, nem jelezte feléjük a kormány, hogy az idősotthonokbeli halálesetek számának csökkentése lenne a budapesti újranyitás feltétele, „erről is a médiából értesültünk”. A kérdésre, hogy ennek a kritériumnak hogyan kívánnak megfelelni, úgy válaszoltak, ismerniük kellene a feltételek részleteit, addig nem szeretnének találgatásokba bocsátkozni. Végül, hogy szerintük mire lenne szükség ahhoz, hogy Budapest újra nyisson, azt mondták:

„A nyitás elindításának feltétele, hogy ismerjük a pontos adatokat, amelyek a fővárosra vonatkoznak, amelyeket múlt csütörtök óta kér a főpolgármester az illetékes, Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Gulyás Gergelytől és a kormányzati operatív törzstől is.”