Még tart a huzavona az V. kerületben, de úgy tűnik, összejön az előválasztás

Még tart a huzavona az V. kerületben, de úgy tűnik, összejön az előválasztás

Kovács Alex Gábor és Juhász Péter (Fotók: Kovács Alex Gábor / Facebook, Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szervezési problémák és nézeteltérések ellenére mindkét fél azt állítja: lesz ellenzéki előválasztás április 15-étől az V. kerületben. Az előválasztás döntheti el, hogy az ellenzék részéről ki indul el Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester ellen. A két lehetséges jelöltet, Juhász Pétert és Kovács Alex Gábort is szorítja az idő, mert április 20-án már elkezdődik az ajánlásgyűjtés az önkormányzati választásra. Juhász függetlenként a Momentum, a DK, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa és a Jakab Péter-féle Nép Pártján támogatásával indulna el polgármesterjelöltként, míg Kovácsot helyi politikustársai támogatják.

Lassan már bohózatba fordul az ellenzéki vetélkedés az V. kerületben azzal kapcsolatban, hogy akkor tartanak-e előválasztást. Míg eredetileg a megmérettetés csütörtökön, április 4-én kezdődött volna, egy hete bejelentették: mégsem lesz előválasztás, mert nem tudtak megegyezni a lebonyolítás technikai részleteiről. – Most viszont úgy tűnik, mégis lesz április 15-18. között – erről Kovács Alex Gábor beszélt a Magyar Hangnak, aki a Tiéd a Belváros, V. kerületi ellenzéki frakciójának vezetője. Szerinte elsősorban a szükséges szoftver körül kialakult viták miatt hiúsult meg az előválasztás, más komoly vitapont nincs közte és előválasztási ellenfele között. Juhász Péter is úgy nyilatkozott: rajta nem múlik az előválasztás, és a következő napokban a fennmaradó szervezési kérdésekről kell dönteniük. 

Mi is a gond az ominózus szoftverrel?

Kovács Alex Gábor elmondása szerint a Civil Választási Bizottság – az előválasztás lebonyolítását koordináló civil szervezet – szerdai ülésén szóbeli megegyezés született a szoftverhasználat kérdésében. Eszerint a Tiéd a Belváros polgármesterjelöltjének megközelítőleg 1,8 millió forint licenszdíjat kell fizetnie az előválasztási szoftver használatáért az azt fejlesztő és üzemeltető cégnek. A jelölt szerződést még nem írtak alá, de szóban és írásban is jelezték, hogy készek kifizetni ezt az összeget, amelyet elmondása szerint ő maga és a civil szervezet képviselőjelöltjei fognak összeadni saját forrásból. „Rajtunk semmi nem múlik” – mondta Juhászhoz hasonlóan Kovács is, aki ugyanakkor hozzátette: „nem értik, de elfogadják”, hogy nekik igen, a Momentum által támogatott jelöltnek, Juhász Péternek viszont tudomása szerint nem kell fizetnie a szoftver használatáért.

Juhász Péter azonban cáfolta ezt. A Magyar Hangnak azt mondta: ő is saját kampánybüdzséjéből fog 1500-3000 Eurónak megfelelő összeget (585 ezer - 1,2 millió forint) fizetni a szoftverrel kapcsolatos költségekre. Bizonyos költségeket a mögötte álló pártok fognak átvállalni, de Juhász természetesnek tekinti, hogy az őt támogató politikai erők anyagilag is hozzájárulnak a kampányához. Megjegyezte: a szoftverhasználat költségeit arányosan osztották fel az előválasztást rendező kerületek indulói között. Azt Juhász is megerősítette: lesz előválasztás április 15-étől az V. kerületben, az ezzel kapcsolatos, még nyitott szervezési kérdésekkel a Civil Választási Bizottság következő, pénteki ülésén foglalkoznak.

Nem az V. kerület az egyetlen, ahol problémás az ellenzéki jelölt kiválasztása két hónappal az önkormányzati választások előtt, viták vannak ezzel kapcsolatban a XII., a XIV., a XV., a XVII. és a XXIII. kerületben is, ahogy egyes vidéki városokban – például Győrben, Miskolcon vagy Egerben – szintén.

Juhász megy Magyar Péter tüntetésére

Juhászt a Magyar Hang arról is kérdezte, hogy reagált-e Magyar Péter arra a nyílt levélre, amit szerdán tett közzé Facebook-oldalán kérve az újdonsült politikust, tegyen feljelentést az V. kerületben Rogán Antal polgármestersége alatt történt ingatlanértékesítések miatt. Emlékeztetett, ebben az ügyben ő maga már tett feljelentést, aminek nem lett eredménye, azonban, mint írta, Magyar Péteren most nagy a médiafigyelem, ezért esélyt lát arra, hogy ha Magyar újra beviszi az ügyet az ügyészségre, akkor „talán most van esély arra, hogy ne tudják elkenni”.

Juhász Péter szerint Magyar Pétertől nem érkezett reakció a nyílt levélre, viszont úgy nyilatkozott: el fog menni a Magyar Péter által szombatra meghirdetett budapesti demonstrációra. Ezt azzal indokolta, hogy neki „mindegy, ki váltja le az Orbán kormányt”, a maga részéről „drukkol mindenkinek, aki ezért tesz”, sőt, „kötelezőnek tartja” minden ilyen jelentkező támogatását.