Megdöbbent a Mediaworks a lapkiadók egyesületének állásfoglalásán

Megdöbbent a Mediaworks a lapkiadók egyesületének állásfoglalásán

Fotó: Mediaworks/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állásfoglalásban határolódott el a kormányközeli Mediaworks Zrt. a Magyar Lapkiadók Egyesületének (amelynek maga is tagja) állásfoglalásától. A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) még szerdán jelezte, hogy „mind a jogállamiság, mind a sajtószabadság tekintetében alaptörvényellenes a szuverenitásvédelmi törvény” és bár szövege szerint nem a médiacégek működését szabályozza, alkalmas lehet arra, hogy veszélyeztesse, korlátozza a sajtószabadságot. Mint írták, a törvény szövegéből hiányoznak azok a konkrétumok, amelyek meghatároznák, pontosan milyen szervezeteknél és milyen indokkal vizsgálódhat majd a hamarosan felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal. „Aggodalmunk másik oka az, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal olyan kiterjedt vizsgálati hatáskörökkel rendelkezik majd, amelyek alkalmasak lehetnek a sajtószabadság sérelmére” – fogalmazott a szakmai szervezet és hozzátette, azzal, hogy a hivatal betekinthet és másolatot készíthet adathordozókról (vagyis akár telefonokról, számítógépekről is), megszűnhet „a már eddig is nagyon szűkre szabott” forrásvédelem. Az egyesület arra kérte Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy a sajtószabadságot korlátozó törvénycsomagot ne írja alá.

Az állásfoglalás közzététele után a kormányközeli Mediaworks Zrt. is kiadott egy állásfoglalást – szúrta ki a Media1. Mint írják, a szakmai szervezet tagjaként, „megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Kovács Tibor, az MLE elnöke és Havas Katalin, az MLE főtitkára a Mediaworks tudta és jóváhagyása nélkül az MLE nevében egy olyan állásfoglalást és felszólítást juttatott el Novák Katalin köztársasági elnök hivatalához, amelyben a Magyar Országgyűlés nagy többsége által elfogadott szuverenitásvédelmi törvényt minősítik”. Erre hivatkozva hozzáteszik, a közlemény legfeljebb a két vezető magánvéleményét tükrözi „még akkor is, ha egyes kiadók támogatását utólag megpróbálják megszerezni”. Zárásként a Mediaworks felszólította Kovács Tibort, vonja vissza az állásfoglalást, ha ugyanis nem teszi, a kiadó visszahívja tisztségviselőit és kilép a szervezetből.

A szuverenitásvédelmi törvény javaslatáról kedden szavazott az Országgyűlés, a kormánypártok mellett a Mi Hazánk is mellette voksolt. Bár a szöveg szerint nem egyértelmű, pontosan milyen hatása lehet a médiacégekre a törvény hatályba lépésének, korábban Varga Judit a javaslat vonatkozásában emlegette az „idegen érdekeket kiszolgáló liberális médiát". Igaz, ezzel egy napon Gulyás Gergely azt állította, a javaslatnak nincsen a sajtót érintő hatása.