Megindultak a dózerek a Budai Várban

Megindultak a dózerek a Budai Várban

A Budavári Országos Villamos Teherelosztó bontása 2020. augusztus 12-én (Fotó: Tóth Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bontják a Budavári Országos Villamos Teherelosztót – derül ki Tóth Tibor fotóriporter szerdai Facebook-posztjából.

Az 1974 és 1979 között (de 1972-es tervek alapján) felépült ház a Várnegyedben mind az ipari jellegű funkció, mind az épület karakteresen modern megjelenése miatt kivételesnek számított. Az épület megítélése ugyanankor vitaott volt, a kormány 2016-ban egyszer már letett a korábbi bontási tervről, 2018-ban azonban mégis a Teherelosztó eltüntetése mellett döntött.

A Virág Csaba által tervezett, évek óta üresen álló épület bontásáról aztán idén áprilisban újra hír jött, amikor a munkálatok belül már meg is kezdődtek. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága már 2016-ban is kérte a kormányzati döntés felfüggesztését, amit idén megismételtek a Magyar Építőművészek Szövetségével közösen.

Az Építészfórum aztán július végén számolt be arról, hogy a kormányhivatal június 9-én jogerőre emelkedett döntése szerint 2022. augusztus 20-ig megtörténik a Teherelosztó „terepszint feletti bontása és a helyén új irodaépület építése”, a tervező, Szécsi Zsolt viszont azt nyilatkozta a szakmai portálnak, hogy „meg tudja menteni az épület értékeit", illetve hogy „részbeni bontásról, visszaépítésről, helyreállításról" van szó. A látványtervekből kiderült, olyan bizarr megoldás készült a Vár világörökségi védelem alatt álló területének kellős közepén, amire még nem nagyon volt példa itthon – írta akkor az Index.

Címkék: bontás, budai Vár