Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a balatonaligai óriásberuházás

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a balatonaligai óriásberuházás

A Club Aliga 1980-ban (Fotó: Fortepan/UVATERV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a balatonaligai óriásberuházás. Ugyanakkor az ígéret szerint a helyiek is tovább használhatják majd a vízpartot – derült ki a Népszava cikkéből.

A civilek egyelőre csak remélni merik, hogy a magánbefektető be is tartja majd vállalását. Korábban abban bíztak, hogy a tavaly ősszel elrendelt hatásvizsgálat megfékezheti a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházását, azaz az Aligaliget projektet. Ennek jegyében alakítanák privát luxusüdülővé a korábbi pártüdülőt, a Club Aligát. Az állam a projektet korábban kiemelt gazdasági fontosságúvá nyilvánította, felülírva az összes helyi korlátozó rendeletet.

A Pro-Mot Hungária hosszú ideig izraeli tulajdonban volt, aztán 2018-ban lett többségi, 75 százalékos tulajdonos az akkor Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe sorolt Appeninn Nyrt. Két éve már Jellinek Dániel vált fontos tulajdonossá, idén pedig az Appeninn bejelentette, hogy a Bayer Property vásárolta meg a céget.

A helyiek félnek, hogy a projekt miatt korábbi közutak is magánkézbe kerülhetnek, így pedig nem tudnak majd lejutni a harminckét éve visszaszerzett partra. A Pro-Mot azt ígéri, hogy az aligaiak továbbra is használhatják majd, de egyelőre bizonytalanok abban, hogy a cég be is tartja-e majd ezt az ígéretet.