Megkezdődött a tihanyi luxus NER-apartmanház építése a révnél

Megkezdődött a tihanyi luxus NER-apartmanház építése a révnél

A Tihany Kapuja építkezése. (Fotó: olvasónktól)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn elkezdődött a közvetlenül a tihanyi révhez tervezett luxus-apartmanház építkezése, melyet a Hvg egy tavalyi cikke szerint Fideszhez köthető személyek építtetnek és melyet a lap szerint a tihanyi fideszes önkormányzat rozsdaövezeti besorolással és így kedvezményes (a 27 százalék helyett 5 százalékos) adófizetési lehetőséggel segített.

Az egy év múlva elkészülő luxuslakásoknak a projekt honlapja szerint már a 40 százaléka elkelt. Az épületben a 43 négyzetméteres, második emeleti lakásokat (a hozzá tartozó 25 négyzetméteres terasszal és a balatoni panorámával) 90 millió forintért árulják, míg a 61 négyzetméteres ingatlanok 110 milliónál is többe kerülnek.

A NER érdeklődése az utóbbi években fordult a világörökségi besorolással bíró Tihany felé. Mészáros Lőrincnek van itt több ingatlana, Rogán-Gaál Cecília is birtokol a településen egy lakást, már épül a jachtkikötő és a Tihanyi-félszigeten építkezik Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Garancsi István közös cége is. A társaság még 2006-ban szerezte meg Habsburg József főherceg egykori nyári rezidenciáját, egy hatalmas kastélyt, amelynek hasznosításáról egészen a tavalyi évig kevés szó esett, ekkor viszont kiderült, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség 2,9 milliárd forintot szán a projektre. Már ez a támogatási összeg is kiemelkedőnek számított, utána jött viszont az igazán nagy fogás: az MTÜ elindított egy másik pénzosztó programot is, amelyben 83 milliárd forintnyi forrást osztottak ki. Az egyik legnagyobb támogatási összeg a tihanyi projekté, Garancsiék 8,6 milliárd forintot kaptak ebben a körben, így már összesen 11,5 milliárd forint közpénz segíti a beruházásuk megtérülését. Mint a G7 cikke felhívta rá a figyelmet, az Orbán Viktor meccseihez magángépet biztosító Garancsi és társai szobánként 77 millió forint támogatást kaptak.

Tavaly hetilapunk riportban mutatta be azt a gigantikus tervet, amellyel akár megduplázódhat a halászfalu lakossága.

Ilyen lesz.

Címkék: tihany, tihany kapuja