Megszólal egy magyar koronavírusos, aki négy hete betegen fekszik

Megszólal egy magyar koronavírusos, aki négy hete betegen fekszik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Válasz Online-on írta meg betegsége történetét Legeza Örs fizikus kutató, aki március 14-én lázasodott be, és egy hónappal később még mindig szenved a koronavírustól. A 48 éves férfinek elmondása szerint nincs krónikus betegsége, heti háromszor úszik, küzdősportolni is rendszeresen eljár. Egy osztrák szakmai konferencia után mégis belázasodott, majd a tünetei egyre rosszabbodni kezdtek.

Hiába hívta rögtön az orvosi ügyeletet, azt mondták neki, hogy ez más eredetű kórokozó lehet, és amúgy is Olaszország számít potenciális vírusforrásnak. Elsőre a tünetei el is múltak, de aztán újra lázas lett, feszített a mellkasa légzéskor és hányingere volt. A Nemzeti Népegészségügyi Központból megrendelték számára a házi tesztelést, de ez napokig nem érkezett meg.

„A hétvége nagyon rosszul telt, végig azzal kísérleteztem, hogy hogyan tudok hasi légzéssel úgy levegőt venni, hogy a mellkasom szinte ne is mozogjon” – elevenítette fel a fizikus kutató. Végül egy héttel később állítottak be hozzá egy teszttel, de a feleségét és gyerekeit kérése ellenére sem ellenőrizték. Szombaton közölte a háziorvosa, hogy pozitív az eredménye, de több nem történt, így maradt otthon. Vasárnap aztán az egész jobboldalát átjáró, súlyos fájdalomra ébredt, hajnalig pedig szinte csak ülve tudott levegőt venni a bal tüdejébe. Reggel hívta a háziorvosát, ő a mentőket, és bevitték a Szent László Kórházba kivizsgálásra. Aznap már haza is küldték, ő pedig az éjszakát ülve virrasztotta át, mert csak így tudott levegőt venni a fájdalmai miatt.

A radiológiai szakvélemény kezdődő tüdőgyulladásról szólt, de őt erről külön nem értesítették, majd miután vért köpött, ismét fogadták a Szent Lászlóban, ahol oxigénadagolást kapott. Másnap szinte beszélni sem tudott már, kétoldali, súlyos tüdőgyulladással kezelték. „Szintén utólag tudtam meg, hogy közel kerültem az úgynevezett »citokin viharhoz«, ami a COVID-19 egyik legveszélyesebb mellékhatása és nagyban hozzájárul a magas mortalitási rátához. Ilyenkor a fertőzés olyan mértékben aktiválja az immunsejteket és a szöveti gyulladásos folyamatokat, hogy a gyulladásos faktorok magas szintje a szervek és szövetek normális működését gátolja, és ezzel önmagában is életveszélyes állapotot idézhet elő” – foglalta össze Legeza Örs.

Mostanra már jobban van, és hálás azért, hogy életben maradt. Történetét többek között azért írta le, hogy bárki, ha a betegség tüneteit észleli magán, foggal-körömmel kényszerítse a rendszerből a tesztelés elvégzését és a további orvosi vizsgálatokat.