Megszólaltak a hekkerek, akik feltörték a KRÉTA-rendszert

Megszólaltak a hekkerek, akik feltörték a KRÉTA-rendszert

Hekker (képünk illusztráció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagáltak a rendőrség szombati bejelentésére azok a hekkerek, akik állítólag feltörték a közoktatási adminisztrációs rendszert, a KRÉTA-t – jelentette cikkében a Telex.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Pintér Sándor belügyminiszter pénteki bejelentését követően a rendőrség szombaton megerősítette, hogy egy 13 és egy 15 éves fiatal törte fel a KRÉTA-rendszer fejlesztőcégét. A rendőrség szerint az idősebb gyanúsított elismerte a tettét, de nem adott rá magyarázatot, a fiatalabbat még nem hallgatták ki.

A rendőrség szerint szeptember 18-án érte támadás a fejlesztő informatikai rendszerét, amely során megszerezték az egyik terméktámogatással foglalkozó alkalmazott felhasználóneveit és jelszavait. Ezek ismeretében aztán korlátozottan hozzáfértek a cég munkatársának irodai levelező rendszeréhez, adatbázisához, forráskód-elemeket és adatokat töltöttek le.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy nem történt olyan, hogy „kártékony szoftverekkel fertőztünk” meg több munkaállomást, hozzáférésünk pedig nem korlátozott volt – idézte a Telex a hekkereket, akik a Telegram elnevezésű közösségi mikroblogon reagáltak a rendőrség bejelentésére. Egyikük – „pepper” álnéven – arról posztolt, hogy a 15 éves hekker egy külsős ember volt, nem a csapatuk tagja, 13 éves tagjuk pedig egyáltalán nincs, ezért nem értik az említését.