Megvédi az oxfordi vakcinát Kemenesi Gábor

Megvédi az oxfordi vakcinát Kemenesi Gábor

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A napokban belefutottam egy megdöbbentő videóba, ahol az AstraZeneca cég vakcináját „magyarázzák” meg. Ami a megdöbbenésen túl fel is háborított, hogy egészségügyi dolgozók is megosztják az anyagot. Ez az oktatási rendszerünk felső szintű csődjét jelöli, amikor a tudományos gondolkodás hiánya a gyakorlatban is kiütközik – háborog a közösségi oldalán Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa. 

Mint ismert, épp hétfőn közölte az Oxfordi Egyetem és AstraZeneca, hogy lezárult a klinikai vizsgálat, ami alapján átlagosan 70,4 százalékos hatékonyságot tudnak felmutatni. Ez sokakban csalódást keltett, hiszen az amerikai-német Pfizer/BioNTech és az amerikai Moderna 95 százalék körüli hatékonyságot jelentett be, és az oroszok is 90 százalék feletti eredménnyel dicsekedtek.

A szakember felhívja arra figyelmet, hogy az oxfordi eredmény elég nagy szórással jött ki. Az egyik adagolási stratégia (amikor az első oltásnál fél dózist, ismétlőnél pedig teljes adagot kap a résztvevő) kilencvenszázalékos eredményt is hozott a betegség kivédésében. Ez azért is jó hír szerinte, mert a rendelkezésre álló vakcinakészlet így több ember számára osztható szét.

Mint írja, a vakcinát kapott személyek körében sem kórházi kezelésre nem került sor, sem pedig súlyos COVID-19 megbetegedést nem figyeltek meg – ez azt jelenti, hogy a járvány legfőbb kihívását, a kórházak telítődését meg tudja előzni.

Úgy tűnik továbbá az előzetes adatokból, hogy a tünetmentes fertőzöttek számát is csökkentette, így a vírus terjedésének csökkentésében is komoly fegyver lehet. Ez jelenleg minden vakcina tekintetében még nyitott kérdés.

S végül hangsúlyozza: A vakcina nagy előnye, hogy hagyományos hűtőben tárolható és ezen a hőmérsékleten szállítható is – ellentétben például a Pfizer-BioNTech vakcinával ahol -70 fokra van szükség.

https://www.facebook.com/gabor.kemenesi/posts/4053272211368732