A magyar kormány által is nagy tételben rendelt AstraZeneca-féle vakcina 70 százalékos védettséget ad

A magyar kormány által is nagy tételben rendelt AstraZeneca-féle vakcina 70 százalékos védettséget ad

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az adatok tanúsága szerint az AstraZeneca nemzetközi gyógyszergyártó vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája kifejezetten eredményes a Covid–19 betegség terjedésének megakadályozása terén az elsődleges vizsgálati végpont, vagyis a kórházi kezelések és a súlyos esetek megelőzése szempontjából – olvasható az AstraZeneca hétfői közleményében.

Két különböző adagolási sémát használtak a klinikai vizsgálatokban, mindkettő hatékonynak bizonyult, azonban az egyik esetben kedvezőbb eredmények születtek. Mindkét esetben két oltást kaptak az oltóanyagból a vizsgálatban részt vevők. 90%-os hatékonyságot tapasztaltak abban az esetben, ha az első alkalommal fél dózist adtak, majd 1 hónappal később teljes dózist. A másik adagolási séma esetén, amikor 1 hónap különbséggel kétszer kaptak teljes dózist a vizsgálati személyek, a hatékonyság 62% volt. A két adagolási séma kombinált vizsgálata így összességében 70 százalékos hatékonyságot mutatott. Nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat, az AZD1222 vakcina minden dózisa jól tolerálhatónak bizonyult.

A köztes eredmények teljes elemzését hamarosan publikálják. Az AstraZeneca haladéktalanul elkészíti a törzskönyvi dokumentációt és benyújtja a hatóságok számra világszerte.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a mai nap fontos mérföldkő a világjárvánnyal folytatott küzdelmünkben. A vakcina hatékonysága és biztonságossága megerősíti, hogy azonnali hatással lesz a közegészségügyi vészhelyzetre, hiszen képes csökkenteni a kórházak terhelését és életeket menthet. A vakcinát legalább 6 hónapig 2–8 °C közötti hőmérsékleten lehet tárolni és szállítani, ezáltal könnyen használható a jelenleg rendelkezésre álló körülmények között is. Az alacsonyabb dózisszükséglet azt ígéri, hogy az Európia Unióval kötött szerződésünk alapján, mely akár 400 millió adag AZD1222 vakcina leszállításáról szól a tagállamok számára, még több embert be lehet majd oltani Európában és világszerte – zárul a közlemény.

Az eredményeket a többi vakcinagyártó által jelentett hatékonyság fényében mérhetjük fel. Mint ismert, az amerikai Pfizer és a német BioNTech vakcinája a páciensek 90 százalékánál akadályozhatja meg, hogy kialakuljon a betegség. Később azt közölték, hogy még ennél is magasabb, közel 95 százalékos védettséget ad az oltóanyag. Igaz, a tárolás okozhat nehézséget, hiszen a Pfizer oltóanyagát extrém alacsony hőmérsékleten kell tartani. Az amerikai Moderna vakcinája is rendkívül hatékonynak bizonyult: 94,5 százalékos biztonsággal óvja meg a beoltottakat a betegségtől, és nincs szükség speciális hűtőládákra a tároláshoz. Ugyancsak 90 százalék fölötti eredményről számoltak be az orosz Szputnyik V névre keresztelt vakcináról is, amely az európai országok közül elsőként hazánkba érkezett, bár használatát az Európai Bizottság egyértelműen ellenzi.

A magyar kormány múlt héten jelentette be, hogy 6,5 millió darabot kötött le az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájából. Mivel két adagot kell beadni, ez összesen 3,27 millió ember számára biztosíthat védelmet.