Merkely Béla: Az oltásnak semmilyen veszélye nincs

Merkely Béla: Az oltásnak semmilyen veszélye nincs

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag fiolájával a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltás az új típusú koronavírus-járvány megállításának legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere – jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora szombat délután a közszolgálati M1-nek nyilatkozva. Mekely Béla hangsúlyozta, hogy az oltásnak semmilyen veszélye nincs. Az a kevés szövődmény – ami döntően helyi reakció – nem összehasonlítható azzal a tünetegyüttessel, amit az új típusú koronavírus okoz.

A rektor a csatornának elmondta: a Semmelweis Egyetem klinikáin is – ahol az egészségügyi szakdolgozók és orvosok többsége szeretné az oltást – elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat. Most azok kapják meg a védőoltást, akik közvetlenül a Covid-ellátásban dolgoznak az intenzív osztályokon és a sürgősségi betegellátásban, továbbá egyes speciális betegeket kezelő egészségügyi dolgozók.

Merkely Béla példaként említette, számos olyan fertőzött van az intézményükben, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. Ismert, hogy az új típusú koronavírus súlyosbítja a koszorúér-betegséget, sokszor heveny szívizom infarktust, szívizom elégtelenséget okoz. Emellett számos olyan beteget is kezelnek a kórházban, akiknek tüdőfelülete súlyosan károsodott és emiatt műtüdő kezelést kapnak. A rektor megjegyezte, amikor a „betegellátásában minden kézre szükség van, akkor valóban az egészségügynek kell elsőnek lenni”. Fontos, hogy az egészségügyi dolgozóknak biztonságot adjanak azáltal, hogy 95 százalékos védettséget kapnak a vírussal szemben.

– Az egészségügyi dolgozók rendkívüli módon helytálltak – mondta Merkely Béla, de figyelmeztetett: egy apró hiba is megbetegedést, súlyos betegséget, akár halált okozhat körükben. Ha az egészségügyi dolgozóknak hosszú időn keresztül kell minden nap helytállni, „akkor egyedül az oltás az, ami meg tudja őket védeni” – fogalmazott.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az első koronavírus elleni védőoltás, a Pfizer és BioNTech közös vakcinájának első szállítmánya 2020. december 26-án érkezett Magyarországra. Az egészségügyi dolgozókat pedig még szombaton megkezdték beoltani. A készletből a közmédia beszámolója szerint szállítottak Debrecenbe és Nyíregyházára is. A hajdúsági megyeszékhely mintegy 6 ezer egészségügyi dolgozójából kétezren döntöttek úgy, hogy kérik az oltást. Nyíregyházán ez az arány picit magasabb, mintegy 35-40 százalék a beszámoló szerint.