Merkely: nincs oltott 60 éven aluli beteg lélegeztetőgépen

Merkely: nincs oltott 60 éven aluli beteg lélegeztetőgépen

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén.
MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádiónak nyilatkozott a járvány jelenlegi helyzetéről. Elmondta, hogy a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedését látják, de az oltás egy nagyságrenddel (öt-tíz százalékára) csökkenti a kórházba kerülés valószínűségét, írja a HVG.

A delta variáns reprodukciós rátája (vagyis a fertőzöttek által átlagosan megfertőzött emberek száma) Merkely Béla szerint az elmúlt két héten 1,5, ami egyébként szerinte oltások nélkül nyolc is lehetne. Nem világos, hogy ezt milyen adatok alapján állította, minthogy a hatóságok a sajtó folyamatos kérései dacára sem hoznak nyilvánosságra gyakorlatilag semmilyen részletekbe menő adatot a magyarországi koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Merkely Béla négy magyar orvosegyetem adataira hivatkozva elmondta, hogy a 60 éven aluli oltottak extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba, lélegeztetőgépre pedig gyakorlatilag sohasem. Az idősek, illetve az egyéb ok miatt veszélyeztetettek számára azonban mindenképpen ajánlott a harmadik oltás, amellyel az izraeli tapasztalatok szerint visszaállítható a második oltás kezdetben 90 százalék feletti hatásossága.

Lapunk és a független sajtó egésze folyamatosan követeli a kormány által ellenőrzött hatóságoktól, hogy adjanak tájékoztatást az elhunytak, illetve kórházba kerülők oltottsági adatairól (mikor, milyen vakcinával lettek oltva), de az esetek többségében még csak válaszra sem méltatják e kéréseket.