Mesterházy: Az MSZP tisztújítása nem demokratikus

Mesterházy: Az MSZP tisztújítása nem demokratikus

Mesterházy Attila (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élesen bírálta az MSZP-ben jelenleg is zajló tisztújítási folyamatot Mesterházy Attila. A politikus korábban bejelentkezett az elnöki posztra, ám mivel szerinte állandóan változtattak a feltételeken, csak úgy tud tiltakozni, hogy nem indul.

Hétfőn derült ki, hogy mindössze két aspiráns maradt az MSZP társelnöki posztjaira: a pártot jelenleg is elnökként vezető Tóth Bertalan és a választmányt irányító Kunhalmi Ágnes. Habár Mesterházy Attila – aki korábban már volt a szocialisták elnöke – szintén bejelentkezett, végül mégsem méreti meg magát.

Mesterházy Attila az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy nem tud másként tiltakozni a szinte naponta változó feltételek miatt. A tisztújítási folyamatot nem tartja sem demokratikusnak, sem tisztességesnek és úgy vélte, hogy legitimációs kérdéseket is felvet.

A politikus több közelmúltbeli eseményre is utalt. Egyrészt az MSZP feloszlatta a Pest megyei szervezeteit, ezzel a küldöttek tíz százalékát kizárták a szavazásból. Molnár Zsolt pártigazgató korábban azt mondta, hogy a rengeteg szabálytalanság miatt döntöttek így, Mesterházy Attila szerint ugyanakkor furcsa módon éppen az ő támogatóitól vették el a lehetőséget, hogy voksoljanak.

A következő esemény az volt, hogy a szocialisták egy nem tervezett módot találtak a szavazásra. Szekeres Imre, a jelölőbizottság elnöke ugyanebben a műsorban azt mondta, hogy szeptember 9-én az országos elnökség döntött úgy, hogy a kongresszust online formában rendezik meg. Ilyen körülmények között pedig listás szavazást javasoltak, ez azt jelenti, hogy az elnökségre aspirálóknak egy listát kellett összeállítaniuk azokról, akikkel vezető pozícióban együtt szeretnének dolgozni. Ez konkrétan az alelnököket és az elnökség tagjait jelenti. A változást Szekeres Imre állítása szerint közölték is a jelöltekkel és meghosszabbították hétfőig azt határidőt, amíg ezeket a listákat össze lehet állítani és benyújtani. Ezt nem tette meg végül Mesterházy Attila.

Mesterházy Attila összességében úgy vélte, hogy „sok trükköt vetettek be”, hogy az életét nehezítsék.

Attól még egyébként, hogy a pártvezetéssel vitája van, a politikus azt állította, hogy marad az MSZP-ben. Szerinte ugyanis a szocialista párt nemcsak Tóth Bertalanból, Kunhalmi Ágnesből, Molnár Zsoltból és Szekeres Imréből áll.