ATV: nem legfeljebb, hanem legalább 18-20 foknak kell lennie télen az iskolákban

ATV: nem legfeljebb, hanem legalább 18-20 foknak kell lennie télen az iskolákban

Üres tanterem (Fotó: MTI /Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogszabály nem azt tartalmazza, hogy a köznevelési intézményekben legfeljebb 18-20 fok legyen, hanem azt, hogy legalább ennyinek kell lennie. Szigorúbb hőmérséklet-korlátozás csak az állami közintézményekben (pl. minisztériumok) van elrendelve” – írta az ATV Híradónak a kormány kedden.

Ebből a válaszból az derül ki az ATV szerint, hogy nincs is hőmérsékleti korlát az oktatási intézményekben. Vagyis a 14 éven aluliak esetében akár 20 foknál melegebb is lehet éppúgy, mint a gimnáziumokban is, ahol korábban 18 fok körüli hőfokot ajánlott a kormány. 

A kormány válaszában arra is kitér: kórházak, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézmények, valamint a  bölcsődei ellátást nyújtó intézmények pedig teljesen mentesek az energiakorlátozások alól.

Az kétségtelen, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ is azt közölte hétfőn, hogy a köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius fokot kell elérnie a hőmérsékletnek, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius fokot kell biztosítani.

Ha akármilyen meleg lehet az iskolákban, akkor okafogyottá válhatnak egyes tiltakozások, igaz, az egyáltalán nem biztos, hogy az iskoláknak lesz pénzük melegebbre felfűteni az épületeket.