Miért leszünk gyógyszerfüggők?

Miért leszünk gyógyszerfüggők?

Xanax (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha függőségekről esik szó, a legtöbben az alkoholra vagy egyéb, illegális drogokra gondolnak. Pedig van egy agyonhallgatott terület: a gyógyszerfüggőség, amely szintén sokakat érint, mégis alig tudunk róla valamit. Amint azzal korábbi számunkban is foglalkoztunk, a benzodiazepin típusú gyógyszerek olyan pszichoaktív vegyületek, amelyek a központi idegrendszer működését „lassítják”, gátolják, ezáltal csökkentik a feszültséget, az éberséget és az izomtónust is. Számos népszerű szorongásgátló és altató tartozik ide, a legismertebb a Xanax, a Frontin, a Seduxen vagy a Rivotril. Bár ezek a szerek hosszabb távon függőséget okozhatnak, mégis sokan éveken, évtizedeken keresztül szedik. Jellemzően az orvos írja fel, és szorongásos vagy alvási problémák miatt kell szedni a szereket, de van, aki orvosi rendelvény nélkül vagy attól eltérő módon használja ezeket a gyógyszereket.

Mivel a leszokás sokak számára igen nehéz, ráadásul a probléma többeket érint, fontos lenne tudni, miként kerülhetők el ezek a függőségi problémák, melyek a kockázati faktorok, milyen tényezők vezetnek a visszaélésszerű használathoz, és milyen egyéb problémák azonosíthatók ezen gyógyszerek használatával kapcsolatosan.

A téma alaposabb feltárása, vizsgálata érdekében az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékén kutatás indult, melynek célja annak kiderítése, milyen tényezők, motivációk húzódnak a benzodiazepinek használata mögött, mennyien érintettek valójában. Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, az ELTE professzora lapunknak elmondta, az említett pszichoaktív szereket inkább, de korántsem kizárólagosan az idősebb korosztály használja, és a nők körében gyakoribb. Az alacsonyabban iskolázottak körében elterjedtebb, ám minden társadalmi rétegben megfigyelhető a használatuk. „Egy korábbi kutatás szerint Magyarországon a nők körülbelül 9, a férfiak 5 százaléka használta a kérdezést megelőző hónapban ezeket a szorongásgátlókat és altatókat, de a használat egyéb jellemzőiről nagyon keveset tudunk.

Nincs pontos tudomásunk arról sem, milyen gyakori ezen szerek visszaélésszerű használata, vagyis amikor nem orvosi rendelvényre vagy az orvosi előírástól eltérően szedi valaki. Egyelőre nem tudjuk, milyen kockázati faktorok vetítik előre ezen gyógyszerek használatát, a függőség kialakulását. Miért, milyen motivációk alapján kezdi el szedni valaki, milyen elvárásai vannak a szerrel kapcsolatban? Számos kérdést kellene tisztázni ahhoz, hogy ezt az egyelőre rejtett problémát napvilágra hozzuk, részletesen feltárjuk, és így megoldási javaslatokat dolgozzunk ki a gondok enyhítésére.”

A folyamatban lévő projekt komoly akadálya, hogy egyelőre kevés jelentkező akadt, aki kitöltötte volna az anonim online kérdőívet. A kutatás vezetője, Demetrovics Zsolt szerint ahhoz, hogy a megfelelő elemzéseket elvégezhessék, legalább két-háromezer válaszadóra lenne szükség. A felmérés kitöltése körülbelül 20–25 percet vesz igénybe, és a potenciális válaszadók motiválása érdekében az e-mail-címüket megadó résztvevők között 10 darab 20 ezer forintos vásárlási utalványt sorsolnak ki. A Magyar Hangnak nyilatkozó professzor hangsúlyozta, fontos, ám mindeddig felderítetlen problémáról van szó, amelynek kutatása alapvető lenne a társadalom mentális állapota, a függőségek elkerülése, azok jobb megértése szempontjából. A kérdőív az alábbi linken érhető el, a kutatás lezárta és a válaszok kiértékelése után lapunk beszámol annak eredményéről.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/27. számában jelent meg július 7-én.