Most a 20-29 évesek a legérintettebbek – Visszatért az operatív törzs

Most a 20-29 évesek a legérintettebbek – Visszatért az operatív törzs

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány második hullámának természete eltér az első hullámtól, így más a védekezés is. Egyértelmű, hogy most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a vírus – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombati online tájékoztatóján. Pénteken jelentették be, hogy szombattól újra tájékoztatókat tart az operatív törzs a koronavírus-helyzetről.

Lakatos Tibor dandártábornok kezdte a tájékoztatót. Mint mondta, a megfelelő intézkedéseket a most hozott jogszabályok alapján megteszik.

Müller Cecília azzal kezdte, hogy a vírus velünk maradt, és ezzel tavasszal is tisztában voltak, hogy így lesz. Körülbelül ötödik napja az ezret közelíti az új fertőzések száma. „Ez tulajdonképpen a pandémiának a természete” – fogalmazott. Megismertük a vírus természetét, így a második hullámban másik stratégiát alkalmazunk – mondta.

Míg tavasszal elsősorban az idősek voltak érintettek, most inkább a fiatalok. A friss statisztikák alapján a 20-29 évesek a legérintettebbek, náluk leginkább tünetmentesen, vagy enyhébb tünetekkel zajlik a vírus, de tovább tudják adni a legveszélyeztetettebb korosztálynak – mondta Müller Cecília. Arra kérte főleg a fiatal korosztályt, hogy tartsa be a higiéniai szabályokat.

A fertőzöttek átlagéletkora a teljes időszakra 41 év, az utolsó tíz napban viszont 35 év. Egyértelmű, hogy most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a vírus – emelte ki. Az a cél, hogy kevés, jól irányzott szabályt alkossunk, de azt tartsák be az emberek – ezzel indokolta a hétfőtől életbe lépő új szabályokat.

Kiemelte, hogy bár korábban megengedett volt a sál használata is, mostantól csak maszk viselése elfogadható, de az orrot és a szájat is takarnia kell. „Rendkívüli fegyelmezettséget kérünk mindnyájunktól, mert ez a lehetősége és kötelessége minden állampolgárnak, hogy az élet ne álljon meg Magyarországon” – fogalmazott. Hozzátette: Kérem, kerüljük továbbra is zsúfolt helyeket, ahol nem feltétlenül szükséges lenni. Nagyon fontos továbbra is az idősek védelme. A kisgyermekeknél a szülők a testhőmérséklet-mérésig bekísérhetik és megvárhatják gyermeküket – mondta az októbertől életbe lépő szabályról.

Ezt követték az előre elküldött kérdések, A Magyar Hang is küldött többet is, választ azonban hiába vártunk – ahogy eddig minden alkalommal.

Van-e megfelelő mennyiségű, lélegeztetésre alkalmas kórházi ágy? Azok az intézmények vannak kijelölve, ahol ezek az ellátások rendelkezésre állnak – válaszolta Müller Cecília.

Készül-e elég teszt? Megnövekedett az igény, hiszen a fertőzöttek száma is növekszik. A második huilámnak egyelőre a felívelő szakaszában vagyunk. A PCR-teszteket a kijelölt laboratóriumok végzik, készülünk, hogy további kapacitásokat vonjunk be, ha még inkább megnövekszik az igény. Az eddig elvégzett több mint hatszázezer teszt elenyészó része volt térítésmentes.

Hogyan zajlik majd a térítésmentes influenzaoltás beadása, ha a háziorvosok online fogadják a betegeket? Nem csak telefonos rendelés van, előzetes bejelentkezést követően lehetőség lesz rá. Aki oltatni akarja magát, nyilvánvalóan egészséges, az olthatóság miatt.

Miért csökkent 10 napra a hatósági házi karantén időtartama? Az első hullám alatt felgyűlt tudást és a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe vesszük, úgy véljük, hogy ennyi idő alatt tetten érhető, ha lappangási időben lenne a megbetegedés. Ausztriában is 10 napos karantén van.

Van-e megfelelő mennyiségű technikai személyzet a lélegeztetőgépekhez? A feltételek jogszabályok határozzák meg. A beüzemelés utána személyzet egy oktatásban részesül, ezt követően ők kezelik a gépeket. Amennyiben ezzel probléma adódna, tartalék gép kerül a helyére. Ha apróbb hiba van, akkor kell egy technikus.

Hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg a második hullámban? A világátlag 20-30 százalék között van, nálunk ma ez 5 százalék.

Miért megyünk szembe a tavaszi védekezéssel? Nem megyünk szembe semmivel, egészen más arcot mutatott tavasszal és most.

A maszkviselési szabályok megsértését azonnal büntetni fogják? Lesz elég rendőr rá? Erre a kérdésre Lakatos Tibor válaszolt, hangsúlyozta, hogy eddig sem büntettek mindig, ez továbbra is így lesz. „Most már nem csak az állampolgárok és a rendőrség, hanem bizonyos helyzetben az üzemeltetők és a közlekedési vállaltok felelőssége is a szabályok betartása” – mondta.

A Magyar Hang részéről az alábbi kérdésekre vártunk válaszokat a mai sajtótájékoztatón:

1. „Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk tudni gyógyítani - mondta Orbán Viktor szeptember 16.-i bejelentésekor. Meg tudja-e erősíteni az operatív törzs és a tiszti főorvos a kormányfő állítását, vagy cáfolja azt?

2. Jelenleg hány lélegeztetőgép egyidejű üzemeltetésére adottak a technikai, infrastrukturális feltételek?

3. Országos és fővárosi szinten hány intenzív terápiás szakápoló és intenzív terápiás szakorvos áll rendelkezésre?

4. Az operatív törzs mekkora mortalitással számol azok körében, akik invazív lélegeztetésre szorulnak?

5. Miért vonatkozik az utazási korlátozás olyan országokra is, ahol alacsonyabb vagy hasonló a fertőzésszám, mint Magyarországon? Oda miért ne utazhatnának a magyarok anélkül, hogy utána karanténba kellene vonulniuk? Már  ha adott ország megengedi a magyaroknak a beutazást.

6. Németország európai összehasonlításban jól áll fertőzöttség szempontjából, lényegesen alacsonyabb arányaiban az aktív fertőzöttek száma, jobbak az elmúlt két hét fertőzési mutatói is, mint sok más országban, míg Ausztriára vagy Csehországra ez például már nem igaz, és sajnos Magyarországra sem. Miben látják a hazai szakértők ennek a különbségnek az okát? Miért nem sikerült Magyarországnak a németországihoz hasonló módon leszorítani a fertőzésszámot?

7. A karantén tömeges elrendelése megterheli a közigazgatást is, késhetnek a karantént elrendelő határozatok, és más hivatalos értesítések is - tudunk olyan állampolgárról, akit telefonon értesített a hatóság, hogy pozitív a tesztje, vonuljon karanténba. Mi a teendő olyan esetben, ha letelik a tünetmentes fertőzött esetében a tíz napos karantén, de ezalatt még a karantént elrendelő határozat sem érkezik meg? Ha semmilyen hivatalos értesítést nem kap, elhagyhatja a karantént?