Mozgósítás a magyar kórházakban: elkülönítő, védőruházat, készenlét

Mozgósítás a magyar kórházakban: elkülönítő, védőruházat, készenlét

A Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – rendelőintézeti épülete (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tiszti főorvos a fertőzésgyanús betegeknek is előírt magatartási szabályokat, így azok indokolatlanul nem hagyhatják el a kórtermet.

A jövő hét elejéig valamennyi érintett egészségügyi intézménynek elkülönítőt kell kialakítania a fertőzésgyanús betegek ellátására – írta a Népszava Müller Cecília országos tiszti főorvos napokban kiadott utasítása alapján.

A döntés nyomán már nem csak a fővárosi Szent László kórház fogadja a gyanús eseteket, hanem szinte minden ellátó. Ha viszont az elkülönített beteg mintája koronavírusra pozitív lesz, akkor azonnal mentővel a Szent László kórházba kell szállítani – közölte a lap.

Az országos tiszti főorvos utasítása szerint az elkülönítőket a fertőzőbetegeket ellátó osztályokon úgy kell kialakítani, hogy azok lehetőleg előtérrel rendelkező, jól szellőztethető és egyágyas szobák legyenek.

A lap birtokába került utasításból kiderül: minden esetleges fertőzöttet azonnal jelenteni kell a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályának. A potenciális beteget el kell különíteni, és sebészi maszkot kell ráadni.

A vele érintkező egészségügyi dolgozóknak pedig védőköpenyt, kesztyűt és munkavédelmi maszkot, szemüveget kell viselniük. Arról, hogy a beteg mintája eljusson a Nemzeti Népegészségügyi Központba, a kórháznak kell gondoskodnia.

A tiszti főorvos a betegeknek is előírt magatartási szabályokat, így azok indokolatlanul nem hagyhatják el a kórtermet. A látogatóik számát minimalizálni kell, ők is csak védőöltözetben léphetnek be a beteg szobájába.

A védőeszközöket a kórháznak kell biztosítania. Az ugyanakkor nehezen érhető a Népszava szerint, hogy egy elkülönített, koronavírus-gyanús beteg miért látogatható. Főleg azért különös ez az intézkedés, mert a jelenleg még a karanténban lévőkhöz sem engedik be a hozzátartozókat.

A lap úgy tudja: a főigazgatók külön utasításban rendelték el, miként tegyenek eleget a járványügyi hatóság elvárásainak. A végrehajtásért felelős teameket hoztak létre, s ezeknek a nap 24 órájában elérhetőknek kell lenniük. A csoport vezetőjét pedig különleges jogokkal ruházták fel, így például bárkinek adhatnak utasítást.

Rendelkeztek arról is, hogy szerezzenek be megfelelő mennyiségű védőruházatot, különösen a sürgősségi és a fertőző osztályon dolgozóknak. Az elkülönített részlegen a nap 24 órájában biztosítani kell elegendő orvost és ápolót, ha másként nem megy, akkor más osztályokról átcsoportosítva.