Müller Cecília: Nem változtatunk a kínai vakcina alkalmazásán

Müller Cecília: Nem változtatunk a kínai vakcina alkalmazásán

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A pedagógusok 80 százaléka jelentkezett a soron kívüli oltáson, de aki mégsem kapta meg, annak újabb lehetőséget biztosítanak – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői „tájékoztatóján”. Hozzátette, a háziorvosok megkapták a praxisukhoz tartozó összes páciens adatait, így ők immár a fiatal krónikus betegeket is olthatják.

A tiszti főorvos elárulta, a héten 28 800 adag érkezik a Janssen egydózisú vakcinájából, ezeket elsősorban az oltóbuszokon kaphatják majd a jelentkezők. Müller Cecília örömmel jelentette, hogy az oltási kedv folyamatosan nő-növekszik. – Senki ne válogasson, az első alkalommal oltassák be magukat – fogalmazott, hozzátéve, hogy további Pfizer-vakcinák is érkeznek Magyarországra a héten. Immár 2 900 383 főre nőtt a beoltottak száma, közülük pedig már 1 217 258-an a második adag vakcinát is megkapták – közölte Müller Cecília.

– Meg kell nyernünk a versenyt a vírus terjedési sebessége és az oltások száma között. Európában e tekintetben a helyünk előkelő – fogalmazott a tiszti főorvos. Elmondta, a járvány tetőzik, de sajnos nagyon magas szinten. – Tartsunk ki, már nincs sok idő hátra a járványból, mindenki vigyázzon magára és a családjára – hangsúlyozta.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az elmúlt 24 órában 5077 új fertőzöttet azonosítottak, míg a koronavírussal összefüggésben elhunyt 291 többségében idős, krónikus beteg. Jelenleg 10 740 beteget ápolnak kórházban, közülük 1249-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 725 241 főnél regisztrálták a betegséget, közülük 23 708-an hunytak el. Az aktív fertőzöttek száma 272 459-re emelkedett, míg 429 074-en már felgyógyultak a kórból.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, a szennyvíz adatok is azt mutatják, hogy egy ideig még nem csökkennek majd a járvány számai. Bár országosan stagnál a koronavírus koncentrációja, de az arányok még mindig mozognak, több városban is emelkedik az érték, máshol csökken, de általánosan még nem beszélhetünk javulásról.

– Különböző hírek keringenek az interneten a vakcinákról, de amit a magyar hatóságok engedélyeztek, biztonságos – nyomatékosította Müller Cecília vélhetően a Sinopharm ügyére utalva. Újságírói kérdésre kifejtette, Magyarország nem változtat a kínai vakcina alkalmazásán. – Nincs ok a változtatásra, mindegyik vakcina megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elvárásainak – fogalmazott. Hozzátette, amennyiben bármilyen hivatalos közlés a tudomásukra jut, akkor változtatnak.

A tiszti főorvos újságírói kérdésre reagálva elárulta, a hatósági házi karantént az sem hagyhatja el, akinek oltásra kellene mennie. A karanténban lévő számára nem is ajánlják az „oltás felvételét”, hiszen éppen azért van otthon, hogy ha fertőzött, ne adja tovább a betegséget. Fertőzött személyt pedig nem oltanak be.