Nagypénteken ment neki Gulyás Gergely Karácsonyéknak

Nagypénteken ment neki Gulyás Gergely Karácsonyéknak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly a Megyei Jogú Városok szövetségének elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Városliget zöldfelülete növekszik azzal a beruházással, amelyet a főpolgármester és helyettese sérelmezett a héten – állítja a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Karácsony Gergelynek és Kerpel-Fronius Gábornak írt, a Facebookon nyilvánosságra hozott levelében.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a zöldpolitikát „a kormányhoz hasonlóan szívén viselő, első döntésével klímavészhelyzetet hirdető fővárosi vezetésről” nem feltételezi, hogy egy olyan parkrendezést kifogásolna, amely a zöldfelület jelentős növelésével járna.

Mint írja, a városligeti parkrendezés keretében elbontják a parkot elcsúfító, graffitikkel lefújt, leromlott állapotú egykori Főkert-telephely épületét, melynek helyén több mint 1 500 négyzetméter új zöldfelületet hozunk létre, és visszatér a Liget egykori népszerű attrakciója, a több mint százéves múltra visszatekintő Ballon kilátó, ahol helyet kap egy kávézó is, amely mindösszesen 120 négyzetmétert vesz igénybe. Itt állt évekig egy hatalmas sörsátor, amelyet elbontottunk. A kávézó ennek a területnek a töredékét foglalja el.

– Itt állt évekig egy hatalmas sörsátor, amelyet elbontottunk. A kávézó ennek a területnek a töredékét foglalja el. Nem nehéz belátni: az Önök által sérelmezett beruházással a park zöldfelülete növekszik – állítja a miniszter.

Gulyás felsorolja a sikereket is: „a fővárosi vezetés által politikai okokból minden eszközzel gáncsolt” városligeti fejlesztés során eddig közel 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, mintegy ötszáz lombos fát, 70 ezer cserjét és csaknem 140 ezer évelőt ültettek el. Szerinte a Liget projektnek köszönhetően több tízezer négyzetméterrel, a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete.

Hangsúlyozta, mindezek mellett a kormány által a közelmúltban elfogadott Zöld Budapest Program megvalósításával mintegy 73 hektár új zöldfelület jön létre és 187 hektár meglévő városi zöldfelületet újul meg a főváros határain belül. – A kormány tehát nemcsak szavakban hirdeti a környezetvédelem, illetve a zöldterületek megóvásának és helyreállításának fontosságát, hanem számokkal igazolhatóan többet tesz érte, mint bárki az elmúlt három évtizedben – jelentette ki Gulyás Gergely.

– Ne nehezteljen ránk azért, mert a budapesti kormányzati fejlesztések arra is rávilágítanak, hogy lényegesen több eredménnyel jár a cselekvés, mint az önsajnálat – zárta levelét a miniszter, miután előtte fél mondattal odavetette: „Főpolgármester Úr a jelenlegi hivatalára csak politikai ugródeszkaként tekint”.