Napokon belül leállhat a BKV

Napokon belül leállhat a BKV

Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója a pesti fonódó villamosvonal első elemének átadásán egy villamoson 2020. november 6-án. A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. MTI/Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava információi szerint csütörtökre elfogyhat a BKV pénze az elmaradó állami támogatás miatt, így az is előfordulhat, hogy az üzemeltető teljesen leállítja a budapesti tömegközlekedést.

A BKV finanaszírozásáért 60 százalékban a fővárosi önkormányzat a felelős, harmadát adják a jegybevételek, és a fennmaradó 7 százalékot adja az állam. Pontosabban csak adná, mert idén még egy fillért sem utalt a kormány. Ez a 7 százalék 12 milliárd forintot jelent, amely hiányzik a BKV kasszájából, ahonnan mostanra gyakorlatilag elfogyott a pénz.

A kormány még az idei támogatási szerződés tervezetét sem küldte meg a fővárosnak. Arról még nem született döntés, hogy ha lesz leállás (vagy a működés valamilyen fokú korlátozása), akkor az milyen formában valósulhat meg.

Ugyanakkor a főváros azt ígéri, hogy mindenképpen előzetesen tájékoztatni fogják az utasokat a részletekről, így arról is, hogy a leállás a kormány kötelezettségmulasztása miatt történik.

Címkék: BKV