Navracsics Tibor: 98,8 százalék, hogy sikerül megállapodnunk a helyreállítási alapról

Navracsics Tibor: 98,8 százalék, hogy sikerül megállapodnunk a helyreállítási alapról

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (a kép jobb oldalán) és Ágostházy Szabolcs államtitkár (Fotó: Navracsics Tibor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem találkozott Brüsszelben semmi jelével Navracsics Tibor annak, hogy befolyásolná az uniós forrásokról szóló tárgyalásokat Orbán Viktor tusványosi, „kevert fajokat” érintő beszéde. A területfejlesztési miniszter egyébként egyre biztosabb abban, hogy sikerül megállapodni az EU-val a pénzekről.

Hazánk jelenleg három fontosabb ügyben tárgyal az unióval:
1. a 2021-2027-es ciklus operatív programjai,
2. a helyreállítási alapok biztosította támogatás, illetve hitelfelvétel (amely kapcsán Magyarország még nem döntötte el, él-e a hitel lehetőségével),
3. jogállamisági eljárás.

A 2021-2027-es ciklusra vonatkozó operatív programok tervét július 31-ig kell beküldeni, ezt Magyarország minden operatív program esetén teljesíteni fogja – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egy pénteki sajtóeseményén. Onnantól fogva, az Európai Bizottságnak öt hónapja lesz azt értékelni. – Abban bízom, hogy időközben alá tudjuk írni a partnerségi megállapodást is, amely lehetővé teszi majd, hogy az elfogadott operatív programok alapján folyósítsa a pénzt az Európai Unió. Az a célunk, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon – fogalmazott. A fejlesztési programok részletei egyébként már a palyazat.gov.hu oldalán is elérhetők.

Annak kapcsán, hogy vonatkoznak-e politikai feltételek az operatív programok elfogadására és a partnerségi megállapodás létrejöttére, a miniszter azt válaszolta, hogy részben igen. Léteznek ugyanis úgynevezett feljogosító feltételek, amelyek az operatív programok folyósításánál megjelennek, de ezekkel kapcsolatban nem érez problémát, nincsenek viták. Elisa Ferreira operatív programokért felelős uniós biztos értékelése szerint is felgyorsultak a tárgyalások az utóbbi hetekben Magyarországgal, így a miniszter abban bízik, nem lesz semmi komolyabb akadálya annak, hogy aláírják a partnerségi megállapodást.

Nem érkeztek hozzá visszajelzések Orbán beszédéről

A Magyar Hang arról kérdezte Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, hogy mekkora összeget tenne fel a magánvagyonából arra, hogy sikerül megállapodni a helyreállítási alapról az unióval. – Eleve nem értek egyet azzal, ha az ember magánvagyonát a közvagyonnal összekeveri – válaszolta a politikus, hangsúlyozva, hogy meg kell állapodni, ők erre készülnek. – Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy megállapodjunk, nem rajtunk fog múlni, ha elmarad a megállapodás – jelezte, hozzátéve, hogy már korábban is mondta, nyitottak minden javaslatra. Arra a kérdésre, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy sikerül megállapodni, azt mondta, hogy múltkor még 98,2 százalékot említett, de most már 98,8 százalékot mond.

A felvetésünkre, hogy a megállapodást mennyire befolyásolják az olyan helyzetek, mint amikor Orbán Viktor „kevert fajokról” beszélt, ami sokak kritikáját kiváltotta – például az amerikai külügy is tiltakozott – Navracsics Tibor azt mondta: nem találkoztak ennek semmilyen jelével Brüsszelből. Az újságokat olvassa, látta a reakciókat, de személy szerint hozzá nem érkeztek brüsszeli visszajelzések a kormányfő beszédéről. És hogy ő személyesen mit gondol Orbán Viktor megszólalásáról? – Az teljesen mindegy, hogy én mit gondolok, én azért vagyok itt, hogy az európai uniós forrásokról tárgyaljak és a területfejlesztést irányítsam – mondta. Később – egy kérdésre válaszolva – azt is megjegyezte, majd a visszaemlékezéseiben megírja, felmerült-e benne, hogy ez okozhat nehézséget a tárgyalásoknál.

Navracsics Tibor említett több témát is, ahol a kormány hajlik kompromisszumokra. Ide sorolta a nyomozást elutasító ügyészi határozatok elleni bírósági út megnyitását, a jogalkotási törvény társadalmi konzultációra vonatkozó részeinek a módosítását, vagy éppen antikorrupciós munkacsoport újbóli felállítását.

Kiderült az is, hogy valószínűleg még az idén döntenie kell a kormánynak, hogy kíván-e élni a helyreállításai alap biztosította hitel lehetőségével. Ő maga egyébként támogatná a hitelfelvételt, ugyanis annak kondíciói kedvezőbbek, mint a piaci feltételek, így az ő szakpolitikai szempontjából az lenne a jó, ha a hitel mellett döntene a kormány, „de ha ennél súlyosabb, ezt ellenző szempontok jönnek, én meghajtom a fejemet”.

Három hónap lesz a bírálatra

A miniszter arról is beszélt, ha rajta múlna, még ma délután aláírnák a megállapodást a helyreállítási alapról. Ahhoz ugyanis, hogy Magyarország ne veszítsen forrásokat, még idén szükséges a megegyezés. Ám a politikus szerint a megállapodás nem csak rajta múlik természetesen, ez leginkább most a Bizottság akaratától függ. Kifejtette: sokszor mozog az az elvárás rendszer, amiről tárgyalnak az Európai Bizottsággal, bízik benne, hogy sikerül fixálni, mely feltételekben kell egyezségre jutniuk, ettől függ, mikor jöhet létre a megállapodást. És hogy van-e olyan érzése, hogy a Bizottság aláássa ezt a munkát, és nem is akar megállapodni? Navracsics ilyet soha nem mondana az Európai Bizottságról, már csak volt alkalmazottként sem. Egyébként onnantól fogva, hogy a magyar kormány majd benyújtja a helyreállítási alapokról szóló tervét, összesen három hónap lesz annak elbírálása.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság azt jelezte, hogy jogállamisági aggályok miatt függesztenék fel az uniós források egy részét, ezekre mit reagálnak? A miniszteri válasz szerint augusztus 22-éig kell válaszolniuk a brüsszeli felvetésekre. Hangsúlyozta, az Európai Bizottság saját nyilvántartása szerint Magyarország közel sem tartozik a legkorruptabb tagállamok közé közé, tehát ha Magyarországtól lépéseket várnak, akkor joggal várhatjuk el, hogy más országoktól is ezt kérjék. Ugyanakkor példaként említette, hogy hazánk vállalta, hogy az egyszereplős közbeszerzési ajánlatok arányát 15 százalékra szorítják vissza- ezt mind az uniós, mind a hazai forrásokból megvalósuló beruházások esetén.