Négy kérdést bejelentett a kormány a nemzeti konzultáció kérdőívéről

Négy kérdést bejelentett a kormány a nemzeti konzultáció kérdőívéről

Egy lakót szállítanak el védőruhába öltözött mentők a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véglegesítette a kormány az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett újabb nemzeti konzultáció kérdéseit – jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egy videóban, amelyet a kormány koronavírus-tájékoztató oldalán tettek közzé. A kérdőíven összesen 13 kérdést tesznek fel, ebből négy témáját ismertette most az államtitkár.

Az eddigi tájékoztatás szerint a következőkre kíváncsiak:

Mely védelmi intézkedéseket támogatják a magyarok a járvány esetleges újabb hulláma esetén? Dömötör a kérdést a videóban rendhagyónak nevezi, mivel több válaszlehetőséget is megadhatnak majd a kitöltők a lehetséges kilencből (a maszkviseléstől a kijárási korlátozásig). A kérdésfeltevést egyébként azzal indokolta, hogy a szakemberek szerint azok a hatékony intézkedések, amelyeknek nagy a társadalmi támogatottsága.

Fenn kell-e tartani a járványügyi készültséget mindaddig, amíg fennáll a második hullám veszélye?

– A harmadik kérdés az idősotthonok védelméről szól, de az államtitkár a konkrét szöveget nem árulta el. Dömötör Csaba a témafelvetést azzal indokolta, hogy Magyarországon a járvány minden negyedik halálos áldozata idősotthonban élt.

Mit kell tennünk annak érdekében, hogy ne legyünk kiszolgáltatottak, meg kell-e erősíteni a magyarországi gyártókapacitásokat? Az államtitkár ezt a kérdést a védőfelszerelések egész világon tapasztalható hiányával indokolta.

Dömötör Csaba az egy perces hosszúságú videóban azt mondta, hogy a többi kérdést a következő napokban mutatja majd be a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli Kossuth rádióban elhangzott interjújában jelentette be, hogy a kormány újabb nemzeti konzultációt indít. Annyit már akkor elárult, hogy a koronavírusról és a gazdaság újraindításról fog szólni, arról, hogy milyen intézkedéseket hagyjanak érvényben és milyen újakat vezessenek be. Nem hagyott kétséges afelől, hogy benne lesz Soros György elképzelése is az „adósrabszolgaságot eredményező örökkötvények kibocsátásáról, amelyeknek nincs lejárata, csak egyfolytában fizetni kell, amíg élünk, sőt még az unokáinknak is”. – Izgalmas kérdések vannak előttünk – jelentette ki.

Emlékezetes, a kormány a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt is nemzeti konzultáció indítását tervezte. Ennek kommunikációs kampánya el is kezdődött, többek között a börtönkártérítések, a gyöngyöspatai cigányok szegregált oktatása miatt megítélt kártérítésről és a Szeviép-ügyről tervezték kérdezni a választókat. A konzultációt azonban elsöpörte a járvány..