Néhány tízezer forint volt a karácsonyi jutalom a MÁV-nál

Néhány tízezer forint volt a karácsonyi jutalom a MÁV-nál

(Fotó: Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 14 481 munkavállaló kapott a magyar állami vasúttársaságnál jutalmat. A lapunk által kikért adatok szerint a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, területi igazgatóságokon dolgozók átlagosan bruttó 52 ezer forintos jutalomban részesültek. A 18 ezer munkavállalót foglalkoztató MÁV Zrt.-nál más formában is osztottak jelképes összegű „extra juttatást”. Munkája elismeréséül 9600 dolgozó kapott 30 ezer forint értékű, vendéglátásra felhasználható jutalmat SZÉP-kártyán. Ők a vasút működése szempontjából meghatározó jelentőségű munkakört ellátó vasutasok, akik munkabére nem éri el a bruttó 280 ezer forintos alapbért.

Ezen kívül hűségjutalmakat is fizettek. A vasúthoz való ragaszkodásuk elismeréseként bruttó 80 ezer forintos összegű juttatásban részesültek a MÁV-nál több mint 35 éve alkalmazásban állók. Ez közel 2800 dolgozót érintett. A kifizetésekben jellemzően forgalmi szolgálattevők, váltókezelők, felsővezeték szerelők, biztosítóberendezési műszerészek, lakatosok, elegyrendezők, karbantartó szakmunkások részesültek.

Siettek azonban leszögezni, hogy a vezető beosztású munkavállalók nem részesültek külön év végi juttatásban. A cég vezérigazgatója, Homolya Róbert különben a közzétett adatok szerint a havi bruttó 5 millió forintos alapbére mellett (amihez legfeljebb 10 százalékos célprémiumot is kaphat) évi 93 ezer forint alanyi jogon járó béren kívüli juttatásra és 271 ezer forintos választható béren kívüli juttatásra is jogosult.

A Vasutas Dolgozók Szakszervezete ugyan örült a dolgozóknak kifizetett támogatásnak, de kizárólag egyhavi bér egyösszegű kifizetését tartja elfogadhatónak minden vasutas munkavállaló számára. A szakszervezet szerint a plusz egyhavi bérnek a Kollektív Szerződés részévé is kellene válni.