Nem akar „szemkilövetős” szobrot a Mazsihisz a Dohány utcai zsinagóga előtti térre

Nem akar „szemkilövetős” szobrot a Mazsihisz a Dohány utcai zsinagóga előtti térre

Dohány utcai zsinagóga (Fotó: Mazsihisz Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) minden lehetséges módon tiltakozni fog, ha a civil kezdeményezés hivatalossá válik, és a 2006-os eseményeket jelképező emlékművet a tervezett területen, a Dohány utcai zsinagóga előtti téren akarják felállítani – közölte a szervezet a Népszava megkeresésére. Felidézték, a Gulyáságyú Média számolt be arról, hogy a „nemzetünk ellen elkövetett gyalázatot” szimbolizáló szobrot emelne a 2006-os „szemkilövetésnek” a miniszterelnök Orbán-pólós rajongójaként ismert Szilágyi Ákos fogtechnikus, aki aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében.

A Mazsihisz leszögezte: méltányolhatónak tart minden olyan kezdeményezést, amely az ártatlanul meghurcolt, megsebesített, emberi jogaiban sértett áldozatoknak kíván emlékművet állítani, de annak megítélése, hogy egy konkrét esemény kapcsán szükséges-e emlékmű felállítása, az már nem tartozik a szervezet véleményezési körébe. Azt ugyanakkor ellenzik, hogy a magyar zsidóság legkiemelkedőbb, szimbolikus és tényleges történelmének, valamint jelenkori hitéletének helyszínén politikai akciók történjenek. Ha ez a civil kezdeményezés hivatalossá válik, a Mazsihisz minden lehetséges módon tiltakozni fog a szobor jelenleg tervezett helyszínen történő felállítása ellen.