Nem csitul az elégedetlenség, újabb tanárok csatlakoznak a polgári engedetlenségi mozgalomhoz

Nem csitul az elégedetlenség, újabb tanárok csatlakoznak a polgári engedetlenségi mozgalomhoz

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmadik hete tiltakoznak polgári engedetlenséggel a tanárok a kormány sztrájkrendelete ellen. Az akciók február 14-i indulása óta így már több, mint 160 intézmény dolgozói csatlakoztak a megmozduláshoz, általános iskolák, gimnáziumok, szakképző intézmények mellett már több óvodában is a tiltakozás radikálisabb formája mellett döntöttek – írja a Népszava.

Pénteken a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában 33 pedagógus volt „engedetlen”, a Budapest XXII. kerületi Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában pedig 17 tanár tagadta meg a munkát.

A PDSZ eközben a bíróságon harcol azért, hogy a sztrájk valóban sztrájk legyen, és ne legyenek a tanárok munkára kötelezve közben, mint ahogy azt a kormányrendelet előírná. A szakszervezetek márciusi sztrájkra vonatkozó beadványát elutasították, de fellebbeznek a döntés ellen. Így az eljárás másodfokon folytatódik, noha a kormányoldal az orosz-ukrán háború kitörése kapcsán azt kérdezte a pedagógus szakszervezetektől, hogy ilyen körülmények között is meg akarják-e tartani a sztrájkot.