Továbbra is sok tanár tiltakozik, sztrájkjogot követelnek

Továbbra is sok tanár tiltakozik, sztrájkjogot követelnek

A Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tiltakozó tanárainak csoportképe. Fotó: a tiltakozó tanárok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön is több mint tucatnyi iskola tanárai csatlakoztak a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmához azzal, hogy reggel nem vették fel a munkát. Hangsúlyozzák: nem a diákok, a szülők, az iskolavezetés és a tankerület ellen irányul, hanem a sztrájkjogért folyik a tiltakozás. 

Miután a kormány rendelete gyakorlatilag lehetetlenné tette a március 16-ra tervezett pedagógus sztrájkot, minden napra jut újabb iskola, ahol nem veszik fel a munkát a tanárok. Az elmúlt napokban naponta már tucatnyinál több intézményben nem tartott órákat a tantestület egy része. A tiltakozó pedagógusok többsége csak béremelést, hanem a közoktatás rendszerszintű problémáinak kezelését is szükségesnek tartaná. A mozgalmat a kőbányai Szent László Gimnázium indította el, ahol február 14-én, hétfőn tizenkét pedagógus nem vette fel a munkát, válaszul arra, hogy a kormány veszélyhelyzeti rendelete olyan feltételeket támasztott a pedagógussztrájkkal szemben, ami a tiltakozó pedagógusok szerint lehetetlenné teszi a sztrájkot.

Csütörtökökön a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete összesítése szerint a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárainak nagy része, az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola 19 pedagógusa, a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a budapesti Molnár Ferenc Általános Iskola, a szintén fővárosi Fekete István Általános Iskola és a BMSZC Bólyai János Technikum, valamint a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskola, a Hatvani Bajza József Gimnázium, a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola, az Óbudai Gimnázium, a zuglói Dr. Török Béla Óvoda és Általános Iskola és a Kosztolányi Dezső Általános Iskola tantestületének egy része.

A Szolnoki Tankerületi Központhoz tartozó öt iskola,a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Varga Katalin Gimnázium , a Verseghy Ferenc Gimnázium, valamint a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Rákóczifalvai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tiltakozó tanárai közös nyilatkozatot adtak ki a polgári engedetlenségről.

– Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási- nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén, miközben a normál hétköznapi oktatás-nevelés során sem képes biztosítani e tevékenység minimális személyi feltételeit. – utalt a közlemény arra, hogy a kormányrendelet szerint a sztrájkot úgy kell megvalósítani, hogy a diákok a saját osztálytermükben, szaktanár felügyelete alatt töltsék a sztrájk idejét, miközben a közoktatás egyre súlyosbodó tanárhiánnyal küzd, így az oktatáshoz gyakran a hétköznapokban is hiányoznak a szükséges szaktanárok. A szolnoki pedagógusok közleménye szerint a kormányrendelet rendelkezései a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszik, ezzel szerintük a rendelet kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt joguktól fosztja meg a tanárokat. – A sztrájk alapjog! – emlékeztettek a közleményben. A tiltakozó pedagógusok általában ezt a feliratot festik fel a polgári engedetlenség során használt molinókra is.

Hasonló tartalmú nyilatkozatot adtak ki a Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanárai. Mindkét közlemény hangsúlyozza: a munkabeszüntetés nem a tanulók, az iskolavezetés vagy a tankerület ellen irányul, hanem a pedagógusok sztrájkjoga mellett állnak ki. A Molnár Ferenc Általános Iskola tanárainak nyilatkozatát 29, az iskolában tanító pedagógus jegyzi, és 95 szülő támogató aláírását is beszerezték.