Nem hajlandó közölni az MTI a MÚOSZ állásfoglalását

Nem hajlandó közölni az MTI a MÚOSZ állásfoglalását

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora beszédet mond a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési laborjának átadóünnepségén Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Híradó Tanszékén 2021. szeptember 22-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyíltan és durván sérti a demokratikus nyilvánosság alapelveit, a polgároknak a pártatlan és sokoldalú tájékozódáshoz fűződő alapvető jogát a Médiahatóság elnökének a legutóbbi nyilatkozata, illetve az, ha a nyilatkozata szerint cselekszik – áll a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) állásfoglalásában. A MÚOSZ szerint önleleplező kijelentéseket tett Koltay András, a Nemzeti Média-és Hírközlő Hatóság elnöke a 24.hu-nak adott interjúban, mikor úgy fogalmazott: „amúgy sincs ember ma Magyarországon, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást várna el az egyes médiumoktól”.

A szervezet szerint a médiahatóság elnökét eskü köti ahhoz, hogy elvárja a törvények betartását. Márpedig a vonatkozó törvény szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás célja: „kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”. – Ha Koltay nem eszerint dolgozik, törvényt sért – állapítja meg a szervezet.

A MÚOSZ közleménye a Médiahatóság elnökének egyéb kijelentéseit is kritikával illette. Mint kiemelték, Koltay az interjúban azt állította, hogy „ma már kizárólag a közzétett tartalom vizsgálata engedhető meg. Amiről a média nem számol be, az ebből a szempontból nem vizsgálható”, majd hozzáteszi: „Nem azt mondom, hogy a döntés ne lenne vitatható, de jogi szempontból nem támadható”.

Ezzel szemben – állítja a MÚOSZ – a demokratikus nyilvánosság alapelveit komolyan vevő és törvénytisztelő újságírók számára nem kétséges: a fontos történések elhallgatása is egyértelműen törvényellenes.

– A MÚOSZ több állásfoglalásában hívta fel a figyelmet arra, hogy a közmédia rendszeresen elhallgatja az ellenzéki véleményeket, amivel súlyosan sérül a demokratikus nyilvánosság. A Médiahatóság elnöke a nyilatkozatával most mentőkötelet dob a közmédiának, de evvel törvénysértést támogat. A Médiahatóságnak az a feladata, hogy helyreállítsa a közmédiában a sokszínű, a közönség igényeinek megfelelő pártatlan tájékoztatást, és nem az, hogy mentségeket találjon a törvénytelen működésre – áll a szervezet közleményében. leszögezték azt is: elfogadhatatlan Koltay Andrásnak az a véleménye is, mely szerint „a média függetlensége egy önmaga által gyártott mítosz”.

A MÚOSZ állásfoglalását eljuttatta az MTI Országos Sajtószolgálatának (OS) azt kérve, hogy közöljék le. Az állami hírügynökség azonban megtagadta ezt, mondván az sérti szabályzatukat. Utóbbi szerint ugyanis a közlemény „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója, a közszolgálati médiaszolgáltató, a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap, vagy a közszolgálati médiaszolgáltatásnak törvényben meghatározott más szervezetei ellen.”

Az MTI közölte továbbá azt is, hogy jogosultak egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartoznak.

Címkék: MÚOSZ, NMHH