Nem mindenhol lőnek ki azonnal a menzaárak

Nem mindenhol lőnek ki azonnal a menzaárak

Gyermekek ebédelnek az egri Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola étkezőjében 2017. március 8-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elsősorban az önkormányzatok anyagi helyzetétől függ, hogy az élelmiszereket érintő infláció mennyire jelenik majd meg a menzaárakban. Több helyhatóságot is megkerestünk, hogy kiderüljön, az általános drágulás miként érinti majd például az iskolai étkezést.

A nyersanyagárak emelkedése a közétkeztetési cégek és a közétkeztetést működtető önkormányzatok szerint is elérte a harminc százalékot. Bár az önkormányzatoknak lehetőségük lenne a díjak, vagyis a menza árának emelésére, a legtöbb településen nem lesz automatikusan harminc százalékos drágulás.

Tab önkormányzata maga üzemelteti a közétkeztetést, a polgármester, Schmidt Jenő elmondása szerint 100-120 forintos áremelésre kell készülni, mert csak az alapanyagárak harminc százalékkal emelkedtek. Arról pedig egyelőre még nincsenek pontos számaik, hogy a rezsiáremelkedés mennyivel növeli meg ezen felül az étkezés árát. – El kell kérnünk az ezer forintos árat adagonként – mondta a polgármester, aki szerint így is kérdéses, hogy az ingyenes gyermekétkeztetésre elég lesz-e az arra kapott állami támogatás. Azoknak az önkormányzatoknak ugyanis, amelyeknek nincsenek saját bevételei – márpedig az önkormányzatok 90 százalékának nincsenek – szerinte mindenképpen szükség lesz állami többlettámogatásra. Ezt már tavaly óta kérik is a kormánytól, Schmidt Jenő elmondása szerint zajlanak is folyamatosan az egyeztetések és most készül egy keretszabályozás, amely alapján normatív alapon kiegészítenék a közétkeztetés támogatását.

– 30 százalék körüli emelést akar a közétkeztetési cég, mi ezt sokalljuk – ez már egy fővárosi kerülettől származó információ, ahol nem az önkormányzat, hanem egy szerződött partner feladata a közétkeztetés. Forrásunk azt kérte, hogy név nélkül szerepeljenek, hiszen még zajlanak a tárgyalások a szolgáltatóval, és nem akarják kiteregetni a kártyáikat. Egyelőre ugyanis nagy a különbség a cég és az önkormányzat elképzelései között. Mint mondta, az emelést egy az egyben biztos, hogy nem fogják áthárítani az emberekre, a céljuk az, hogy egyáltalán ne is emeljék a menza térítési díjait. Az azonban a költségvetési helyzettől függ, hogy végül mennyit tudnak átvállalni a közétkeztető cég által megemelt árakból.

Dunaújvárosban ugyanakkor már januártól megemelték a közétkeztetés térítési díját 5 százalékkal. A városnak szolgáltató közétkeztetési cég szerződés alapján 15 százalékkal emelte a díjait, ebből 10 százalékot az önkormányzat állt, ami mintegy 90 millió forintba került a városi költségvetésnek. Ezentúl nem jelentettek be további áremelést, vagyis a középiskolai ebéd 537 forintba, az általános iskolai 505 forintba kerül a fogyasztóknak. 

Gödöllőn július 1-től már drágult az étkezés. Korábban 420 forint és 460 forint volt az általános iskolai és a gimnáziumi ebéd, július 1-től ez 550 és 600 forint lett. 

Szintén növelni kívánják a fővárosi intézményekben az étkeztetés díját, itt például 2015 szeptembere óta nem volt emelés, most ez 15 százalékos lesz.

Címkék: közétkeztetés, menza