Így folytatódott a német gazdák tüntetése kedden

Így folytatódott a német gazdák tüntetése kedden

A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák traktorjaikkal bénítják meg a forgalmat Münchenben 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keddi napot is tiltakozó gazdák tömege töltötte traktoraival a németországi autópályákon. Az országot kelet-nyugati irányban átszelő A4-es autópálya és az A72-es szászországi szakaszán több felhajtót blokkoltak a mezőgazdaságból élő termelők. Más alacsonyabb rendű utakon is akadtak, akadnak rövidebb-hosszabb idejű lezárások az ország több tartományában – írta jelentésében az ADAC, vagyis a német autóklub. Ugyanakkor – mint arra a Der Spiegel című lap egyik cikke felhívta a figyelmet, a keddi napra – szemben a tiltakozás hétfői nyitónapjával – kisebb akciókat hirdettek meg a gazdák.

A lap tudósítása szerint Bajorországban ma csak keveset lehetett érzékelni a megmozdulásból: a rendőrség egy 20 járműből álló konvoj felvonulásáról számolt be a cseh–német határ közelében fekvő Philippsreut térségéből. Továbbá Passauban mintegy 250 traktorral megrendezendő felvonulást hirdettek mára.

Mint arról beszámoltunk, az egy hetes országos tüntetéssorozatot a Német Gazdaszövetség (DBV) hirdette meg. A kormány azzal vívta ki a gazdák haragját, hogy jelentősen csökkentenék az ágazatban dolgozóknak eddig járó kedvezményeket. A szociáldemokrata (SPD) Olaf Scholz kancellár kormánya ugyanis a mezőgazdasági munkagépekhez használt gázolaj adókedvezményének, illetve a gépjárműadó-mentességének kivezetéséről döntött a 2024-es szövetségi költségvetés 17 milliárd eurós hiánya miatt. A tiltakozó hangok hatására az üzemanyag-kedvezményt fokozatosan vonnák ki.

A német közszolgálati médiaszolgáltató (ARD) honlapja arról számolt be, hogy a megelőző nehéz évek után tavaly jól teljesített a német mezőgazdaság. A gazdaszövetség számos cég rekordnyereséget ért el a 2022/2023-as pénzügyi évben. Ugyanakkor a 2023/2024-es pénzügyi év várakozásai nem ilyen jók, a vállalatok kevesebb befektetéssel éltek, a hangulat pedig pesszimista az ágazatban. Erre érkezett az eddigi kedvezmények eltörléséről szóló bejelentés. 

Az egész hetes tiltakozást jövő héten hétfőn egy nagy berlini demonstrációval tervezik lezárni. A Spiegel szerint erre már 10 ezer résztvevő regisztrált, akik nagy valószínűséggel több ezer traktorral érkeznek majd a német fővárosba.