Neonácikat nem lehetett látni Sopronban, de az antifák és a Betyársereg összefeszültek

Neonácikat nem lehetett látni Sopronban, de az antifák és a Betyársereg összefeszültek

A Betyársereg Sopronban (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felbolydult Sopron élete, miután kiderült, ezen a hétvégén neonácik tarthatnak konferenciát a városban, egészen pontosan péntektől vasárnapig. A Magyar Hang helyszíni tudósítója szerint nagy a rendőri készültség szombaton.

Riporterünk jelezte, két tucat antifasiszta tüntető gyűlt össze dél körül a soproni vasútállomáson, köztük sok a fiatal nő. Bár a helyiek riadtak, a várost bejárva délelőtt nem lehetett látni neonácikat, és azt sem tudni, hogy hol konferenciáznak, ha egyáltalán. A rendőri készültség ugyanakkor érezhetően nagy a városban. Utóbbit jól mutatja, hogy munkatársunkat is igazoltatták. 

 


A neonácikhoz hasonlóan a Betyárseregnek sem látni a nyomát egyelőre, holott a szélsőséges szervezet pénteken azt ígérte az osztrák antifáknak: „ha jöttök, várunk titeket!”. A vasútállomáson tüntetők kora délután elindultak a soproni Városházára, a két tucat tüntetőt két tucat rendőr fogja közre, a demonstrálók pedig azt skandálják, „nem kérünk a nácikból”.

 

A rendőrök egy ponton feltartották a menetet, miközben délután egy óra körül Sopron főterén részben kopasz, kigyúrt férfiakat zártak körbe a hatóság emberei. Az érintett férfiak 20-an lehetnek. Később kiderült róluk, a Tyirityán Zsolt vezette Betyársereg tagjai. Egyébként maga Tyirityán is Sopronban van.

A rendőrség idővel kiszorította a betyárokat a térről, miközben az antifákat beengedték. Később a tér másik oldalán 30 méterre az antifáktól megjelent néhány betyársereges.

A felek elkezdtek egymás felé üvöltözni, a rendőrök viszont végül ismét kiszorították a betyárokat. Megkezdődött az antifa demonstráció, arról beszélnek német fordítás mellett, hogy szerintük miattuk nem jöttek végül neonácik a városba. Az osztrák delegáció vezetője angolul arról beszélt, újra ébrednek a náci erők Európában.

 

Az antifák tüntetése délután kettő előtt véget ért, ezt követően átindultak a Momentum által szervezett, kettőkor kezdődő demonstrációra. Kollégánk beszámolója szerint a papréti Holokauszt-emlékműnél tartott tüntetés résztvevőinek fele újságíró volt, a ténylegesen demonstrálók hozzávetőlegesen tizen lehettek. 

A felszólalók elmondták, a kirekesztés ellen állnak ki, és szerintük itt lett volna a helye a város fideszes polgármesterének is, aki viszont nem jött el. A demonstráció délután három előtt véget ért.