Népszava: a küldöttek csaknem negyede nem jelent meg a Fidesz-kongresszuson

Népszava: a küldöttek csaknem negyede nem jelent meg a Fidesz-kongresszuson

A Fidesz 2021. évi, 29. tisztújító kongresszusa (Fotó: Fidesz / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan korábban arról kommunikáltak kormányközeli szereplők, közel 1500 küldött vesz részt a Fidesz kongresszusán, mégis csak 1061-en szavazták meg Orbán Viktort a párt elnöknek újra – derül ki a Népszava cikkéből.

A lap felidézte, Hollik István, a Fidesz kommunikációs vezetője arról tájékoztatta az MTI-t a vasárnapi tisztújítás előtt, hogy 1472 küldött érkezik több mint 800 településről az ország minden pontjáról. Ehhez képest csak 1061 szavazatot kapott Orbán Viktor, holott 2019-ben még 1406 szavazattal tarthatta meg vezetői pozícióját.

A lap az ügyben kereste a Fidesz sajtóosztályát, többszöri próbálkozásra az alábbi választ kapták: „A tisztújító kongresszuson 1120 küldött vett részt. 1070 küldött szavazott, ami a korábbi szavazások arányával megegyezik. Az elnök 1061 szavazatot kapott, de nem volt tartózkodás és ellenszavazat.”

Mint írták, az adatok összevetéséből az olvasható ki, hogy 352-en nem jelentek meg a tisztújításon. Tehát a küldöttek mintegy 24 százaléka – csaknem negyede – hiányzott a kongresszusról, ráadásul a megjelentek közül 50-en nem szavaztak – vonták le a következtetést. Ugyanakkor megjegyezték azt is: elképzelhető, hogy jellemzően oltatlanok hagyták ki a tisztújítást, azt pedig megbecsülni sem lehet, hogy a hiányzók között hányan voltak koronavírusosak. Például utóbbi miatt hagyta ki az eseményt Kósa Lajos is, akit ismét a Fidesz alelnökévé választottak az eseményen.