Népszava: Kabátban és sálban dolgoznak a baleseti intézetben, annyira hideg van

Népszava: Kabátban és sálban dolgoznak a baleseti intézetben, annyira hideg van

A Péterfy Sándor utcai kórház Baleseti Központjának (volt Országos Baleseti Intézet) épülete a főváros VIII. kerületében, a Fiumei út elején. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kabátban és sálban dolgoznak az orvosok és a nővérek a Fiumei úti Baleseti Intézetben, mert az extrém hidegben kifűthetetlenné vált az épület – tudta meg a Népszava.

A lap úgy tudja, az épület északi oldalán több osztályon napok óta 10 fokos hőmérsékletben, illetve olykor még ennél hidegebb helyiségekben dolgoznak az orvosok és az ápolók. 

A fagyoskodás oka, hogy az ablakok nem zárnak rendesen, így a helyiségek kifűthetetlenek. A nővérpultoknál, illetve folyosókon pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni. 

Vannak kórtermek, amelyekben viszonylag elviselhető a hőmérséklet de még így sem használható mindegyik. Ezért a bennfekvők egy részét át is kellett költöztetni – mesélte a lapnak az egyik orvos. 

Igaz, hogy a kórház vezetése olajradiátorokat és pokrócokat szerzett az érintett épületrészbe, de az olajradiátorokat nem bírja el az elektromos hálózat, ezért nehezen birkóznak meg a hideggel. 

Mint írják, a gyermekosztályon a hőmérsékletet két otthonról behozott olajradiátorral próbálják biztosítani, több osztályon, valamint orvosi szobákban, illetve a sebkötözőben is hasonló a helyzet. 

Egy szakdolgozó arról is beszélt, hogy ő napok óta 8-12 fokos helyiségekben dolgozik. Szerinte ilyen körülmények mellett nem túl biztonságos, sőt fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában baleseti sérültek ellátása.

A Népszava úgy tudja, a kórház vezetése már évek óta jelzi, hogy ki kellene cserélni a rossz nyílászárókat, mert amint mínusz öt fok alá süllyed a hőmérséklet, az épület a huzat miatt kifűthetetlenné válik. Legutóbb tavaly januárban lehetett olvasni arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, ám erre eddig nem került sor.